Većina aktivista na Šodrošu privedena jer nisu hteli da puste kamion "Vojvodinašuma" 1Foto: Zajedno

Devetoro aktivista među kojima i starijih sugrađani privedeni su na Šodrošu jer nisu hteli da puste kamion „Vojvodinašuma“ da odnese posečena debla.

Okupljeni aktivisti su posedali na asfalt pored budućeg gradilišta i tako otežali protok saobraćaja.

Jake policijske snage, kojih je na Ribarskom ostrvu trenutno više od stotinu, prvo su upozorili aktiviste da se maknu sa puta.

Nakon toga su ih legitimisali da bi potom krenuli u akciju njihovog hapšenja.

Aktivisti se nisu opirali, pojedini su im dobacivali da treba da ih bude sramota šta rade i koga vode u policijsku stanicu.

„Imas li ti majku ili ćerku, nije li te sramota što me hapsiš“, rekla je penzionerka i aktivistkinja Olivera Radovanović koju su sproveli u maricu.

Među uhapšenima su Radivoje Jovović i Mladen Cvijetić iz stranke Zajedno, aktivista Brajan Brković iz pokreta „Bravo“.

Podsetimo, jutros je uhapšena jedna akvistkinja Šodroš survajver kampa koja je ubrzo puštena na slobodu.

Nakon toga, prilikom kraćeg sukoba sa policijom uhapšeni su mladić i devojka. Mladić je kako posle saznajemo, dobio krivičnu prijavu ometanja službenog lica.

Sa druge strane policijskog kordona radovi neometano teku. Radnici „Vojvodinašuma“ krče šumu i trebali bi da poseku 140 debala kako bi ovaj deo Ribarskog ostva postao gradilište za izgradnju četvrtog mosta u Novom Sadu.

Aktivisti Šodroš survajver kampa i pokreta „Bravo“ zahtevaju da se uhapšeni odmah puste na slobodu

Građanski pokret Bravo! Novi Sad i aktivisti okupljeni oko “Šodroš survajver kampa“ zahtevaju da se odmah puste svi aktivisti koji su privedeni tokom današnjeg pružanja otpora uklanjanju dokaza sa mesta seče drveća na Šodrošu i Kameničkoj adi.

Oni zahtevaju da se na slobodu puste aktivisti: Branislava Kostić, Isidora Čeleketić, Radivoje Jovović, Olivera Radovanović, Brajan Brković, Mladen Cvijetić, Robert Silberholz i Miloš Rakić.

Nakon što je od jutros privedeno troje aktivista koji su se protivili nezakonitoj seči drveća, nekoliko aktivista je privedeno kad su seli na put i tako sprečavali prolazak kamiona za izvlačenje posečenog drveća.

Za privedene aktiviste je organizovana pravna pomoć.

Podsećaju da je akcija masovne seče drveća na Šodrošu usledila nakon jučerašnjeg izlaska nadležnih inspektora na teren, a po prijavi aktivista, posle čega je usledilo saopštenje Pokrajinskog zavoda za zaštitu životne sredine da je sve urađeno po zakonu jer na drveću koje je obeleženo za seču nisu uočene duplje za gnežđenje ptica i hibernaciju slepih miševa.

„Na fotografijama drveća koje je posečeno u utorak, kao i stablima koja su bila obeležena za seču, a koje smo napravili juče, 23. marta, jasno se vide duplje koje životinje i ptice koriste za boravak“, dodaju iz Bravo.

Aktivisti će pokrenuti pitanje pravne odgovornosti svih inspektora i stručnjaka Zavoda za zaštitu životne sredine koji su kako kažu „potpisali lažne tvrdnje da nije prekršen zakon prilikom seče drveća na Šodrošu i Kameničkoj adi“.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari