Bravo Novi Sad: Brković pozvan na saslušanje jer ugrožava načelnika policije i gradonačelnika 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Aktivista pokreta „Bravo“ Brajan Brković pozvan je na saslušanje pred Osnovnim javnim tužilaštvom u Novom Sadu zbog performansa. Iz tog pokreta kažu da u tome vide pravno, političko nasilje i progon zbog političkog delovanja.

Brković je juče pozvan na saslušanje u svojstvu osumnjičenog za krivično delo ugrožavanje bezbednosti 27. marta ove godine, u sklopu političkog performansa „Tragovima zločina“, kada su aktivisti GP „Bravo“ i „Šodroš survajver kampa“ ispred nekoliko javnih institucija ostavili panjeve i debla stabala posečenih na Šodrošu, polivene crvenom bojom.

Kako napominju iz Bravo, sada su saznali da su ovim performansom, između ostalih, „ugroženi gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić i načelnik PU Novi Sad Goran Radonjić.

„Takav performans izazvao je strah i osećaj ugorženosti visokog intenziteta po živote i tela kod gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića, načelnika PU Novi Sad Gorana Radonjića, kao i Vladimira Galića, pokrajinskog sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine i potpredsednika Pokrajinske vlade – saznali smo danas“, ističe pokret.

Reč je o krivičnom delu koje se sastoji u pretnji da će se napasti na život i telo lica kojim se preti, a posledica je strah kod oštećenog koji mora biti takvog inteziteta da se usled njega stvara osećaj lične nesigurnosti i ugroženosti. Stav 3. krivičnog dela se odnosi na pretnje po život upućene predsedniku republike, državnim funkcionerima, visokim predstavnicima policije, tužilaštva i sudstva, kao i narodnim poslanicima i za njegovo izvršenje je predviđena kazna od 6 meseci do 5 godina zatvora

Tim performansom, kako navode, ukazano je na to da su posečena stabla bila staništa i gnezda ptica i poslednja linija odbrane Novog Sada od poplava, a uz panjeve su postavljene i fotografije ličnosti koje smatraju odgovornim za bespravnu seču i devastaciju Šodroša.

Pre 2020. godine Brković nikada nije prekršajno, ni krivično gonjen, a paralelno sa intenzitetom njegovog aktivizma i političkog angažovanja rasli su pritisci, izlaganje medijskom progonu i tabloidnoj stigmatizaciji, pretnje na društvenim mrežama i konačno, u poslednje dve godine, pokretanje šest krivičnih i devet prekršajnih postupaka, dodaje se u saopštenju u pokretu „Bravo“.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari