Održan protest u Ušću protiv izgradnje mini hidroelektrana na reci Studenici 1Protest protiv izgranje MHE na Studenici (Foto: Udruženje u osnivanju “Spasimo Studenicu”)

Nekoliko stotina građana iz Ušća, ali i iz drugih gradova, protestovalo je u subotu u ovoj varoši zbog planirane izgradnje nove mini hidroelektrana na reci Studenici.

Oni su se još početkom avgusta pobunili zbog izvedenih geoloških istraživanja neоphodnih za dobiјanje zakonom propisanih dozvola za MHE – na lokaciji šest kolometara nizvodno od istoimenog srednjovekovnog manastira sa Uneskove liste svetske kulturne baštine, a pet kilometara uzvodno od varoši mesta Ušće u kojoj se Studenica uliva u Ibar.

Izgradnja nove MHE bi, kako se čulo na protestu u Ušću, uništila bi eko-sistem u Rezervatu biosfere Golija-Studenica u kome se nalazi veći deo toka istoimene reke, dok bi Ušće ostalo bez vode za piće kojom se snabdeva Studenice.

Goran Nikolić iz udruženja građana u osnivanju “Spasimo Studenicu” izjavio je za Danas da je sa protesta u Ušći pre dva dana upućen zahtev Vladi Srbije da u skladu sa svojim ranijim odlukama i odredbama iz Prostornog plana, zaštiti ceo tok reke Studenice, poništi sve građevinske dozvole izdate za NHE i iz planova izbriše lokacie na kojima se one planiraju u budućnosti.

– Ukoliko nam Vlada Srbije ne odgovori u dogledno vreme, mi ćemo sledeći protest održati u Kraljevu i nastaviti da se borimo za zaštitu Studenice primenom najradikalnih dozvoljenih mera – ističe Goran Nikolić.

“Naučnici – eklozi i geolozi predviđaju da do 2025. dve trećine ljudi na Zemlji neće imati dovoljno zdrave i čiste vode za piće. Trpeće žeđ jer neće imati ni da kupe zdravu i pitku vodu koju mi sad imamo ovde. Voda u 21. veku biće ono što je nafta bila u 20. veku – dragocena materija. Voda pripada svakome, ona je narodna svojina kojom treba da se upravlja samo u saradnji između građana, potrošača, struke i politike. Svaka prodaja pijaće vode multinacinalnim kompanijama je nedopustiva, jer voda nije roba“, upozoreno je, između ostalog, sa protestau Ušću.

Na skupu, koji je podržala i mreža “Pravo na vodu”, nošeni su trasparenti sa porukama: “Ko vodu brani na pravoj je strani”, “Reke treba čuvati, ne treba ih uništavati”, “Imamo reke i vodu, ali imao mafiju koja želi da nam to uništi”, “Sačuvajmo reke – voda je život”, “Pustoš! Ni Nemcci nam ovo ne bi uradili! Zlo!”…

Prema podacima koje je Danas dobio iz Ministarstva rudarstva i enegretike, odobrenje ovog vladinog resora za izvođenje istražnih geoloških radova, na osnovu zahteva od 15. juna, za potrebe izgradnje mini-hidroelektrane Gradina na reci Studenici dobilo je preduzeće Hidro-min doo iz Čačka.

U Ministarstavu za građevinu, saobraćaj i infartruktu, našm listu rečeno je ovo preduzeće još nije podnelo zahtev za građevinsku dozvolu i posebne uslove.

Njih teoretski mogu da dobiju i od lokalne samouprave, što zavisi o snage i lokacije MHE – njene blizine zonama zaštite prirode i kulturne baštine.

Prema zvaninim podacima, na reci Studenici osim MHE Studenica u vlasništvu istoimenog manastira SPC koji od 2011. ima status povlašćenog proizvođača eletrične energije, trenutno energetsku i građevinsku dozvolu ima i DOO Hidrostena Kraljevo iz Kraljeva.

Ovo preduzeće ima status privremenog povlašćenog proizvođača električne energije i trogodišnji rok za izgradnju ove MNE „Ušće“, ali još nije započelo radove jer, navodno, ima problem sa dozvolama za prilazne puteve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari