Održani „Dani Nikole Tesle u Subotici“ uz bogat program za decu i odrasle 1Dani Nikole Tesle u Subotici, foto: Subotica.info

Udruženje Ličana ,,Lika“ Subotica je povodom dana ovog udruženja i 166. godišnjice rođenja Nikole Tesle po deveti put organizovalo manifestaciju pod nazivom „Dani Nikole Tesle u Subotici“.

Manifestacija je održana na Vodici i na gradskom trgu u Subotici, a prisutni su imali prilike da vide automobile na električni pogon i pripadajuću infrastrukturu koja ide uz to.

Održana je i izložba automobila na električni pogon iz Mađarske, Češke, Rumunije i Srbije, a posetioci su mogli da se upoznaju i sa raznim inovacijama, počev od Teslina tanjira, preparata na prirodnoj bazi za zdravlje, pomagala u bolnicama, Teslina kapsula, mlinovi na ručni i električni pogon, okretanje jajeta po principu Teslinog rada, turbina koja se pokreće putem vazduha.

Na manifestaciji su bile izložene i rukotvorine iz Bečeja, Bačke Palanke, Čelareva, Bačkog Gračaca, Apatina i Subotice.

Održani „Dani Nikole Tesle u Subotici“ uz bogat program za decu i odrasle 2
Dani Nikole Tesle u Subotici, foto: Subotica.info

Mladi tim Crvenog krsta iz Subotice prezentovao je svoje aktivnosti i u konkretnim primerima prisutnima su demonstrirali aktivnosti u slučaju hitne pomoći, dok je tradicionalno Vojska Srbije spremila vojnički pasulj, specijalitet za sve generacije.

Deca i odrasli su učestvovali u raznim sportskim disciplinama poput nošenje jajeta u kašiki, skakanje u džaku, boćanje i bacanje kamena s ramena.

Udruženje navodi da je manifestacija nastala sa idejom da se za dan Teslinog rođenja okupe i podsete života i dela čoveka ličkoga porekla čije životno delo danas baštini čitav svet.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari