U Bijelom Polju je održan Sajam zapošljavanja osoba sa invaliditetom, na kojem je učestvovalo 15 poslodavaca i više od 60 osoba sa invaliditetom. Sajam je održan u okviru projekta „Odvažnije do posla“, koji je finansijski podržao Zavod za zapošljavanje Crne Gore, a koji se realizuje od 2. marta do 31. decembra. Vrijednost projekta iznosi 41.431 evra, od kojih je 40.531 izdvojio Zavod za zapošljavanje, a 900 evra privatna ustanova Obrazovanja odraslih Durmitor.


Cilj projekta je da se kroz osnaživanje, motivisanje i obrazovanje osoba sa invaliditetom i promociju subvencija koje proizilaze iz zapošljavanja osoba sa invaliditetom i njihovu vidljivost u društvu poveća njihova zaposlenost. Organizatori ističu da je projekat, do sada, unapredio kompetenciju 15 osoba sa invaliditetom u traženju posla, od kojih jedan prolazi obuku za zanimanje kuvar, dok sedam uspješno prolazi obuku za zanimanje pomoćni kuvar.

– Kroz projekat je dodatno obezbijeđena stručna praksa u trajanju od dva mjeseca, što će dodatno doprinijeti razvijanju novih znanja i vještina, te im na taj način omogućiti lakše zapošljavanje, istakli su organizatori.

Opština Bijelo Polje posvećeno radi na rješavanju problema organizacija koje okupljaju osobe sa invaliditetom i s obzirom na uslove, pravi primjer kako treba raditi u toj oblasti. Potpredsjednik Opštine Tufik Bojadžić ističe da je određeni broj osoba sa invaliditetom zapošljen i u samoj lokalnoj samoupravi, formirala Kancelariju za osobe sa invaliditetom i dala praktičan primjer i doprinos kako i ostali da se uključe u rješavanju tog problema.

– Opština Bijelo Polje je jedina opština koja budžetom izdvaja redovna godišnja sredstva za rad organizacija za osobe sa invaliditetom, kazao je potpredsjednik Bojadžić.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja predvidjelo je povlastice koje poslodavci imaju prilikom zapošljavanja osoba sa invaliditetom, a to su bespovratna sredstva za prilagođavanje radnom mjestu u iznosu od sto odsto opravdanih troškova i kreditna sredstva po povoljnim uslovima za kupovinu mašina, opreme i alata kod zapošljavanja lica sa invaliditetom u iznos od sto odsto opravdanih troškova, učešće u finansiranju ličnih troškova asistenata u iznosu od sto odsto opravdanih troškova i subvenciju zarada lica sa invaliditetom. Takođe, Ministarstvo rada i socijalnog staranja daje nesebičnu podršku unapređenju života osoba sa invaliditetom u Crnoj Gori. Predstavnik tog Ministarstva Jasmin Lukačević ističe da donošenjem Zakona o ratifikaciji Konvencije UN pod pravima osoba sa invaliditetom, Crna Gora se obavezala da će osigurati i promovisati puno ostvarenje ljudskih prava i osnovnih sloboda, bez ikakve diskriminacije.

– Po osnovu invaliditeta to se odnosi na preduzimanju mjera i akcija i donošenje nove i izmjeni postojeće zakonske regulative. Takođe, donesena je i strategija za integraciju lica sa invaliditetom u Crnoj Gori za period 2008 – 2016. kojom je unaprijeđen programski okvir za lica sa invaliditetom. Strategijom su obuhvaćene mjere programske politike u domenu zdravstvene i socijalne zaštite, obrazovanja, stručnog osposobljavanja i zapošljavanja. Posebna pažnja je posvećena obezbjeđenju zakonodavnog okvira koji se odnosi na lica sa invaliditetom, a u cilju ostvarivanja uslova za povećanje zaposlenosti ovih osoba. Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji pri zapošljavanju lica sa invaliditetom, donesen 2008. godine, sa izmjenama i dopunama 2012, čiji je cilj zapošljavanje osoba sa invaliditetom i njihovo ravnopravno učešće na tržištu rada, uz stvaranje jednakih mogućnosti, kazao je Lukačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari