“Oko sokolovo” u Nišu produžava radno vreme, a radiće i vikendom 1Foto: Beta foto Branislav Božić

Vozila sistema “Oko sokolovo” koja kontrolišu nepropisno parkiranje produžiće radno vreme radnim danima, a planirano je da rade i vikendom, najavila je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

“’Oko sokolovo’ će morati da promeni radno vreme koje je do sada bilo do 21 sat, pošto smo videli da se na ulicama mnogo toga dešava od 21 sat do ponoći. I naravno da radi vikendom. Jedino tada ćemo sa sigurnošću moći da kažemo da je red uspostavljen i da rešavamo problem saobraćaja u gradu – rekla je Sotirovski.

Ona je kazala da novac od kazni ide direktno u gradski budžet, te da trenutno ima “mnogo manje” kazni nego kada je “Oko sokolovo” počelo video-nadzorom da kontroliše parkiranje u Nišu, što znači da je, kako je ocenila, “koliko- toliko rešen problem saobraćaja u gradu”.

Dva vozila sistema „Oko sokolovo“ sada su na ulicama radnim danima od sedam do 21 sat, a subotom od sedam do 14.

Na osnovu evidentiranja preko  “Oka sokolovog”, nepropisno parkiranje se od 1. avgusta prošle godine novčano kažnjava, a prvog dana je, po rečima koordinatora niške Komunalne policije Dejana Kovačevića, zabeleženo svega 50 prekršaja.

U probnom periodu, od 1. jula do 1. avgusta, kada nije bilo novčanog kažnjavanja već samo opomena, dnevno je registrovano oko 1.000 prekršaja.

Građani Niša su u početku nekoliko puta javno protestvovali jer ih “Oko sokolovo”, kako su kazali, novčano kažnjava i za nakraće zaustavljanje, a Grad pritom nije obezbedio ni približno dovoljno parkirališta.

Protestvovali su i taksisti zbog toga što im “svakodnevno stižu naplate dnevnih karata zbog krajnje kratkih zaustavljanja na parkiralištima zbog potreba mušterija”.

Problemi ove vrste su kasnije uglavnom rešeni, ali krajnje nedovoljan broj parkirališta je ostao kao veliki problem.

Prema dostupnim podacima, za oko 81.000 registrovanih vozila u Nišu postoji samo 3.600 parking mesta.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari