Oko tri četvrtine studenata smatra da je epidemija snizila kvalitet obrazovanja u Srbiji 1Foto: Stefana Savić

Centar za međunarodnu javnu politiku objavio je danas rezultate istraživanja javnog mnjenja na temu studiranja u vreme epidemije virusa korona. Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 1.800 studenata na svim nivoima studija.

Ispitanici su imali priliku da iskažu svoje stavove i iskustva studiranja u novim okolnostima, kao i da ocene kvalitet onlajn nastave, rad profesora i daju mišljenje o drugim važnim studentskim pitanjima.

Najveći broj studenata, njih 76 odsto, ocenjuje da je epidemija snizila kvalitet visokoškolskog obrazovanja u Srbiji, a približan je i procenat onih koji smatraju da onlajn nastava nije adekvatna zamena za tradicionalno održavanje nastave.

Po pitanju uvođenja onlajn polaganja ispita, mišljenja su podeljena – 55 odsto ispitanika smatra da bi to bilo korisno u ovom trenutku, a 45 odsto da bi, zbog mogućnosti zloupotrebe i neravnopravnih uslova, njihovo uvođenje bilo kontraproduktivno.

Na osnovu istraživanja, uočeno je da studenti imaju zamerku na činjenicu da najveći broj profesora, čak 70 odsto njih, nije ispoštovalo preporuku resornog ministarstva o redukciji gradiva za 20 odsto, kao i to da su neki fakulteti povisili cene školarina.

Oko tri četvrtine studenata smatra da je epidemija snizila kvalitet obrazovanja u Srbiji 2
Foto: Centar za međunarodnu javnu politiku

Studenti ističu da im je zbog onlajn nastave bilo znatno teže da savladaju gradivo, a čak 83 odsto ispitanika izjavilo je da su u letnjem semestru prošle akademske godine, u vreme vanrednog stanja i ograničenog kretanja, imali problema sa motivacijom za učenje.

Studenti su jednoglasni i u oceni da su im u istom periodu najviše nedostajale dve stvari – “živa reč profesora” i druženje sa kolegama između predavanja.

Veliki izazov tokom karantina bio je očuvati kako fizičko, tako i mentalno zdravlje. U tom kontekstu, obeshrabruje podatak da je 86 odsto studenata izjavilo da ih fakultet nije informisao o licima i službama kojima se mogu obratiti za psihološko savetovanje, kao i da 15 odsto studenata nije dobilo adekvatnu psihološku podršku jer nisu imali informaciju kome mogu da se obrate.

Među ispitanicima najveći broj studenata je sa Univerziteta u Beogradu (64 odsto) i Novom Sadu (20 odsto).

U istraživanju su učestvovali i studenti iz Kragujevca, Niša, kao i sa visokih stukovnih škola i privatnih fakulteta. Anketiranje je sprovedeno u periodu od  14. do 22. novembra.

O Centru

Centar za međunarodnu javnu politiku је nevladino i neprofitno udruženje čiji je opšti cilj da podstiče i unapređuje međunarodnu saradnju u oblastima spoljne politike, diplomatije, obrazovanja i kulture.

Značajan deo aktivnosti Centra predstavljaju istraživanja javnog mnjenja o najvažnijim društveno-političkim temama, sa posebnim fokusom na mlade i studente.

Ovo je peto po redu istraživanje javnog mnjenja koje sprovodi Centar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari