U Šumadiji se broj novoobolelih svakog dana duplira 1Foto: Z.S.M.

Proslave i nepoštovanje mera su tokom praznika značajno povećali broj novoobolelih u Kragujevcu.

Broj novih kovid pacijenata se svakog dana duplira a lekari očekuju još veći broj zaraženih koji tek pristižu posle novogodišnih žurki.

– Samo juče, 3. januara smo na brzom testu imali 104 pozitivna kovid pacijenta i 631 pregled u kovid ambulanti. Još se čekaju rezultati PCR testova. To je značajan porast samo u odnosu na dan ranije kada smo uzorkovali 370 građana, kaže doktorka Sanja Kojić, načelnica Službe opšte medicine u Domu zdravlja Kragujevac.

Prvog dana Nove godine u Kragujevcu je bio 31 novooboleli, sutradan 59 a juče 104 novih kovid pacijenata.

– Uglavnom su u pitanju mlađi ljudi, za razliku od prethodnog talasa, koji imaju lakšu kliničku sliku ali ima i onih koji imaju visoke temperature i malaksalost. Pošto je u pitanju mlađa populacija većina njih nije vakcinisana a sami pacijenti nam „priznaju” da su bili na proslavama, po kafićima i privatnim žurkama. Takođe, svi pacijenti koji su došli sa proslave Nove godine u Crnoj Gori i koje smo juče testirali su bili kovid pozitivni, ističe ona.

Oni sve podatke šalju direktno u „Batut” i bave se isključivo detekcijom virusa i dijagnostikom lečenja tako da nemaju precizne informacije o tome koliko tačno među nvooboelima ima vakcinisanih ili ne ali je po doktorki Kojić broj imunizovanih značajno manji.

– Oni su svi sa blagom, potpuno asimptomatičnom kliničkom slikom, eventualno nekim kijavicama a na testiranje su se prijavili zbog toga što su bili u kontaktu sa već potvrđeno inficiranim osobama, kaže ona.

Međutim, problem je što je u ovo doba godine javlja grip, drugi virusi – ne samo korona i uobičajene respiratorne infekcije.

– Blagi simptomi i pomisao da se neko „samo prehladio” može da zavara ljude i da zbog toga ne odu na testiranje, smatra doktorka Ana Miljanović, načelnica epidemiološke službe Instituta za javno zdravlje Kragujevac.

Ona kaže da na području ovog okruga još uvek nije detektovan novi soj kovida – omikron ali ne znači da neće uskoro.

– Srbija nije izolovana a vidimo da se omikron pojavio u svim zemljama okruženja. Ono što je bitno i što znamo iz dosadašnjih naučnih istraživanja je to da ova soj korone blaži i manje napada pluća. Zbog toga je bitno da se ljudi vakcinišu jer je imunizacija klučna za sprečavanje transmsije virusa a štiti osbe koje su najugroženije – hronične bolesnike, ističe Ana Miljanović, dodajući da takođe, sem vakcinacije moraju da se poštuju sve propisane epidemiloške mere koje se tokom novogodišnjih praznika nigde i nikako nisu poštovale.

Zbog toga je, po njenim rečima, na teritoriji Kragujevca i Šumadijskog okruga prvo došlo do zaravnjenja epidemiloške krive sa tendencijom rasta. Da broj novoobolelih lagano raste i da uskoro možemo da očekujemo njegov porast, slaže se i njen kolega doktor Nebojša Ranković, direktor Instituta za javno zdravlje Kragujevac.

Što se novog soja tiče, prateći situaciju u okruženju doktorka Miljanović smatra da će se on na ovoj teritoriji pojaviti sredinom januara, možda i ranije.

Da su prednovogodišnje proslave i gužve povećale broj novoobolelih u Kragujevcu, a da se tek čekaju „rezultati” novogodišnjih za „Danas” potvrđuje i Danijela Petrović, portparol kragujevačkog Doma zdravlja.

Po podacima iz njihove ustanove povećava se broj pregleda, testiranih i novoobolelih.

– Veće su gužve i pozitivni su mahom deca i mlađa populacija. Na sreću svi imaju lakše kliničke slike iako je reč o uzrastu među kojim ima najmanje vakcinisanih, kaže ona, dodajući da i po njihovim informacijama, za sada omikron soj nije još potvrđen u Kragujevcu.

I za nju, njihovim zdravstvenim radnicima situaciju otežavaju sezonski grip, virusne infekcije i prehlade sa sličnom simptomatologijom – temperatura, bol u grlu i kašalj, kao kod kovida-19.

Prema rečima doktorke Miljanović, u Institutu za javno zdravlje uočeni su oboleli od gripa i ostalih infekcija ali njihov broj još uvek nije alarmantan i manji je nego u istom periodu prošle godine.

Kovid ambulanta Doma zdravlja pri ATD-u je trenutno jedina u Kragujevcu jer je „Zastavina” 31. decembra izašla iz kovid sistema. Ali su zbog porasta broja pregleda u njoj povećali broj ekipa sa 12 na 14, što po mišljenju doktorke Kojić, ponovo ugrožava nekovid pacijente jer se zbog korone angažuju dodatni zdravstveni radnici.

Više tekstova iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari