Onkolozi: U Srbiji za više od 1.000 ljudi godišnje rak bešike ima fatalan ishod 1Ilustracija Foto: Pixabay/valelopardo

U Srbiji, po procenama, svake godine za više od 1.000 osoba, rak mokraćne bešike ima fatalan ishod, saopštilo je danas Udruženja medikalnih onkologa Srbije (UMOS).

To udruženje je, puštanjem u nebo hiljadu narandžastih balona ispred beogradskog Doma kulture Silosi, organizovalo performans-izložbu kojim se prvi put Srbija priključila obeležavanju Svetskog meseca za podizanje svesti o raku mokraćne bešike.

„Baloni simboliziju i našu želju da spasemo bar hiljadu života, koliko se godišnje izgubi od ove bolesti“, kazao je predsednik UMOS Davorin Radosavljević, a piše u saopštenju organizatora.

Naveo je da je „rak mokraćne bešike jedan od tumora koji je imao najlošije rezultate u sistemskom lečenju hemioterapijom, te da, kako je dodao, sa uvođenjem imunoterapije, ima znatno više razloga za optimizam“.

UMOS ima za cilj organizovano unapređivanje i razvoj medikalne onkologije i kvalifikovanog i merodavnog učešća i delovanja u funkcionisanju i razvoju sistema zdravstvene zaštite u Srbiji.

Osnovali su ga medikalni onkolozi Srbije, koji u skladu sa opštim ciljevima, definišu i realizuju svoje programske aktivnosti i planove rada, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari