“Ono što ste želeli da znate o Mesecu, a niste znali koga da pitate”: Javno predavanje na niškom PMF-u 1Foto: Bojan Cvejić / Danas

„Ono što ste želeli da znate o Mesecu, a niste znali koga da pitate“, javno je predavanje u dva dela koje organizuju Astronomsko društvo „Alfa“ i Departman za fiziku Prirodno- matematičkog fakulteta u Nišu.

Prvi deo predavanja na ovu temu biće održano sutra u 19 časova u amfiteatru Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu, a govornik će biti Dragan Gajić, redovni profesor PMF Niš u penziji.

“U prvom delu predavanja, čiji je podnaslov ‘On i nije tako suv, ili o mirisu, boji, rđi, vlagi Meseca i još o koječemu’, biće govora o razlozima koji utiču na boju Meseca, prisustvo i poreklo vode na njemu, dihotomiji njegove površine, prisustvu oksidisanih stena na njegovoj površini, super Mesecu, iluzijama Meseca, i slično”, rekli su organizatori.

“Ono što ste želeli da znate o Mesecu, a niste znali koga da pitate”: Javno predavanje na niškom PMF-u 2
Foto: Astronomsko društvo Alfa

Oni su kazali da će na drugom delu predavanja, sa podnaslovom „Šta bi bilo kad ga ne bi bilo, ili o plimama, udaljavanju i još o koječemu“, biti reči o međusobnoj interakciji Zemlje i Meseca, stvaranju plima i razlozima zbog kojih se one javljaju sa obe strane Zemlje, udaljavanju Meseca od Zemlje i do kada će ono trajati, uticaju Meseca na kretanje Zemlje i na našu klimu, i slično.

Vreme i mesto drugog dela predavanja biće naknadno saopšteno.

Predavanja se realizuju u okviru projekta „Kako dohvatiti zvezde“, koji realizuje Astronomsko društvo “Alfa”, uz podršku Centra za promociju nauke.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari