Opština Severna Mitrovica negira da je 11 grafičkih kartica namenjeno rudarenju bitkoina 1Foto: EPA-EFE/ SASCHA STEINBACH

Opština Severna Mitrovica kupila je krajem prošle godine 11 grafičkih kartica, a pojedini prištinski mediji ocenili su da je u pitanju oprema za proizvodnju bitkoina, preneo je danas portal Kossev.

Prištinski „Kosova ime“ objavio je fotografije ugovora u kojima se vidi da je opština Severna Mitrovica nabavila 11 grafičkih kartica „Nvidia GeForce RTX 3060 gaming x trio 12g“ u ukupnoj vrednosti od 9.856 evra.

Zamenica gradonačelnika Severne Mitrovice Adriana Hodžić rekla je za Kossev da grafičke kartice nisu kupljene za „rudarenje“ bitkoina, već za unapređenje rada opštine i dodala da su one već instalirane u kompjutere opštinskih službenika.

„Cilj je bio da se unapredi rad lokalne samouprave, pre svega kada je u pitanju direkcija za infrastrukturu i katastar, urbanizam i geodeziju“, navela je Hodžić.

Prema njenim rečima, birali su između opcije da nabave nove računare, ili da nadograde grafičke kartice, ali su se odlučili za drugu opciju jer je bila jeftinija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari