Opštinska vlast u Paraćinu nezakonito iselila opoziciju 1Foto: Wikipedia/Sonjabgd

Viši sud u Jagodini potvrdio je prvostepenu presudu Osnovnog suda u Paraćinu da je ova opština nezakonito iselila stranku Zajedno za Srbiju iz prostora koji su zakupili i uredno plaćali na teritoriji opštine Paraćin.

U presudi piše da je tužena opština Paraćin “izvršila smetanje” ovoj političkoj partiji u korišćenju poslovnog prostora, kancelarije broj 12, u ulici Franše de Perea u Paraćinu, tako što je promenila katanac na spoljnim vratima kroz koja se direktno ulazi u kancelariju.

Opštini Paraćin je sudskom odlukom naređeno da sve vrati u prvobitno stanje, odnosno da stranci Zajedno za Srbiju omogući korišćenje ovog poslovnog prostora u roku od osam dana od dana prijema rešenja.

Po rečima Saše Paunovića, bivšeg predsednika opštine Paraćin, koji je i potpisao ugovor o zakupu sa ovom političkom strankom, ova presuda je izuzetno bitna jer dokazuje da je postupanje opštinske vlasti na čijem je čelu Srpska napredna stranka bilo protivzakonito.

Opštinska vlast u Paraćinu nezakonito iselila opoziciju 2
Foto: BETAPHOTO/MILOSMISKOV

– Ova presuda pokazuje da je jedini cilj iseljavanja stranke Zajedno za Srbiju bilo da se suzbije bilo kakva politička ili druga građanska aktivnost na teritoriji opštine Paraćin koja nije po volji Srpske napredne stranke. Drugi razlog ne postoji, kaže Paunović.

On objašnjava da je Opštinsko veće još 2020. godine donelo rešenje po kome je jednostrano otkazalo zakup stranci Zajedno za Srbiju i još nekoliko udruženja građana. U rešenju se kao razlog za otkazivanje zakupa navodi da im je taj poslovi prostor potreban za opštinske službe i odborničke grupe u novom sazivu Skupštine Opštine.

Međutim, Paunović, kao jedan od svedoka u sudskim procesima protiv opštine, ističe, da je u starom sazivu Skupštine bilo 15 odborničkih grupa, a u novom samo četiri. Kada su stare iseljenje, a nove useljene, po njegovim rečima, ostalo je mnogo više praznog prostora.

– Dve godine posle odluke Opštinskog veća nijedna opštinska služba nije prešla u te prostorije, Opština je čak ovog proleća posle priče o iseljenju, dala u zakup iste te prostorije drugim udruženjima građana, pod istim uslovima zakupa koje je imala stranka Zajedno za Srbiju, ističe Paunović.

Po njegovim rečima potpuno je jasno da Opština nije govorila istinu o razlogu iseljenja stranke Zajedno za Srbiju, a to je potvrdila i sudska presuda.

Danas je pokušao da dobije odgovore od sadašnjeg predsednika opštine Paraćin Vladimira Milićevića, ali se on ceo dan nije javljao na telefon. U Opštini su nam rekli da će pitanja preneti predsedniku, ali odgovori nisu stigli da izlaska ovog teksta.

Na pitanje da li će neko u opštini Paraćin preuzeti odgovornost za nezakonito iseljenje, koje će opštinsku kasu koštati skoro 135.000 dinara, koliko će Opština platiti sudske troškove ovog postupka, Paunović je siguran da neće.

– Ne očekuje da neko preuzme moralnu odgovornost i podnese ostavku jer je predsednik Opštine već nelegalno postavljao neke vršioce dužnosti, koji su kasnije bili smenjeni. Tako da se ovo u opštini Paraćin ne dešava prvi put. Upravo suprotno, očekujem da će nastaviti da vrše pritisak na druge političke organizacije, što ne bi smelo da se dešava u civilizovanom društvu, zaključuje Paunović.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari