Bošnjačko nacionalno veće (BNV) u tehničkom mandatu i Bošnjačka kulturna zajednica (BKZ) optužuju državne organe da opstruiraju nastavak obrazovanja na bosanskom jeziku. Predsednik BNV u tehničkom mandatu Esad Džudžević, na konferenciji za novinare, optužio je Ministarstvo prosvete i ostale državne organe da „na sve načine osporavaju prava Bošnjaka na srednjoškolsko obrazovanje na maternjem jeziku“.


-Na standardnom obrascu, koji učenici popunjavaju prilikom upisa u srednje škole u Sandžaku, uopšte nema pitanja na kojem jeziku žele da pohađaju nastavu, već im je samo ponuđeno da slušaju izborni predmet Bosanski jezik, ojasnio je svoju tvrdnju Džudžević i dodao da su „obrasci bez pitanja o jeziku nastave u sandžačke škole stigli po nalogu ministra prosvete Srđana Verbića“.

Predsednik BNV u tehničkom mandatu je naglasio da neće da prihvate da se „za Bošnjake pravi lex specijalis, odnosno poseban model u odnosu na sve manjinske narode u Srbiji“.

-Tražimo samo ono što druge manjine imaju, kako bi Bošnjaci uživali sva prava grantovana zakonima i Ustavom ove zemlje, rekao je Džudžević i podsetio da je prošle sedmice o ovim problemima obavestio predsednika i premijera Srbije, Tomislava Nikolića i Alaksandra Vučića, i šeficu pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanju Miščević. On je u pismu od ministra prosvte zatražio hitnu reakciju, ali i ponudio usluge BNV „ukoliko se ukaže potreba da ponovo izvrši anketiranje roditelja bošnjačke nacionalnosti na kojem jeziku će njihova deca pohađati nastavu u školskoj 2014./2015.godini“.

Isti povod bio je i za reakciju Bošnjačke kulturne zajednice (BKZ) koja, u saopštenju za javnost ocenjuje da su bošnjačka deca i njihovi roditelji „iznova izloženi otvorenim pritiscima i nepoštovanju njihovog nacionalnog identiteta“ jer im se „nude obrasci koji sadrže samo opciju izjašnjavanja za Bosanski jezik kao izborni predmet, a to je neprihvatljivo i predstavlja veliki korak unazad“.

-Busanje u prsa predstavnika vlade i njihova navodna opredeljenost za evro integracije i evropske vrednosti u potpunosti je nesaglasnosti sa delima na terenu gde te vrednosti treba da se implementiraju. Ne možemo da razumemo da su Bošnjaci jedini narod za koji ne važe zakoni Republike Srbije i da su jedino Bošnjaci narod koji ne mogu da se školuju na maternjem jeziku, dok svi drugi (Mađari, Albanci, Hrvati…) to svoje zakonom zagarantovano pravo bez problema ostvaruju, navodi se u saopštenju BKZ. Ova organizacija optužuje predstavnike bošnjačkog naroda da „u nezakonitom delovanju aktivno učestvuju“, ali i državne organe koji „sa najvećim zadovoljstvom i obilato koriste političku podeljenost Bošnjaka, kako bi što lakše nastavili sa nepoštovanjem naših elementarnih prava garantovanih zakonom“.

Završen prvi krug izjašnjavanja

Nastava na bosanskom jeziku od prošle školske godine realizuje se u predškolskim ustanovama, osnovnim školama i gimnazijama u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu, a bilo je obuhvaćeno 4.088 učenika u 168 odeljenja. BNV u tehničkom mandatu je saopštilo da je završen prvi krug izjašnjavanja roditelja bošnjačke dece u Novoj Varoši, Priboju i Prijepolju i da bi od predstojeće školske godine trebalo i u tim opštinama da počne nastava na bosanskom jeziku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari