SPECIJALNI SUD FOTO Stanislav MilojkovicFoto: Stanislav Milojković

Optužnica protiv nekadašnjeg pripadnika Zbora narodne garde (ZNG-Zenge) B. T. zvanog “Ranko” nalazi se u krivičnom vanpretresnom veću na potvrđivanju, rečeno je Danasu u Višem sudu u Beogradu.

Ova optužnica je podignuta još u julu prošle godine, ali i još nije potvrđena, jer ju je sud vraćao Tužilaštvu na dopunu istrage, odnosno doradu.

B. T. se tereti za zločine nad zarobljenim pripadnicima JNA, koji su u septembru 1991. godine odvedeni u logor formiran u zagrebačkom naselju Rakitje u Centru za obuku MUP Hrvatske. Kako je Tanjug pisao, B. T. je poreklom Albanac koji je nakon rata promenio ime i dobio hrvatsko državljanstvo. Navodno su mu srpski istražni organi ušli u trag i identifikovali ga kao jednog od počinilaca ovog zločina, u kojem je na mučeno 14 vojnika JNA, od kojih je B. T. jednog ubio.

B. T. nije dostupan srpskim pravosudnim organima, jer je nakon hapšenja u Evropskoj uniji, a po poternici Srbije, izručen Hrvatskoj.

Kako je Tanjug pisao, n se tereti da je kao pripadnik ZNG zajedno sa više N. N. pripadnika te jedinice, vojnicima na redovnom odsluženju vojnog roka u JNA, koji su prethodno položili oružje i predali se, u naselju Rakitje u objektu ZNG i MUP RH, gde su potom sprovedeni, vršio zastrašivanje, mučenje, telesno povređivanje, te postupao na naročito uvredljiv i ponižavajući način, a jednog vojnika JNA i ubio.

U optužnici stoji da je u više navrata B. T., u prostorijama u kojima su boravili, obedovali i u podrumskim prostorijama, oštećene vojnike JNA tukao kundakom oružja, rukama i nogama po glavi i telu, gumenom palicom po leđima i tabanima, vezivao ih lisicama i primoravao da legnu na tlo, a zatim ih gazio čizmama i skakao po njima.

“Pretio im je nožem da će im izvaditi oči i da će ih zaklati, repetirao oružje na njih, stavljao im cev oružja u usta i na slepoočnicu preteći im ubistvom, gasio im cigarete po telu i mokrio po njima. Prilikom batinanja jednog vojnika, iz pištolja mu je u glavu ispalio jedan hitac nanevši mu prostrelnu ranu glave, kojoj je podlegao na licu mesta”, piše u optužnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari