Švajcarski sud odobrio je juče ekstradiciju bivšeg ratnog komandanta Srebrenice Nasera Orića Bosni i Hercegovini, potvrđeno je Danasu u švajcarskom Ministarstvu pravde.


Kako su naveli, iz bezbednosnih razloga neće precizirati kada će on biti isporučen BiH. U švajcarskom Ministarstvu pravde pojašnjavaju za naš list da je odluka o ekstradiciji Orića BiH, a ne Srbiji, doneta na osnovu toga što su ga obe države tražile za isti zločin, a on je državljanin BiH, te stoga njen zahtev ima prioritet.

Na jučerašnjem saslušanju u sudu u Ženevi, Orić se saglasio da bude isporučen BiH.

Advokatica Nasera Orića, Lejla Čović, kaže za Danas da, prema međunarodnom zakonodavstvu, u slučaju zahteva za ekstradiciju po identičnim predmetima koji se vode u dve države, prednost ima ona čiji je osumnjičeni državljanin. Ona podseća da je zahtev za ekstradiciju Orića preksinoć podnelo Ministarstvo pravde BiH.

– Ne znamo kada će tačno biti izručen, ali verujemo da će to biti vrlo skoro – kaže Čovićeva. Na pitanje šta će biti sa procesom protiv Orića koji se vodi u BiH, naša sagovornica navodi da će o daljim koracima odlučivati tužilaštvo te zemlje, koje je i pokrenulo proces.

U Tužilaštvu za ratne zločine Srbije nisu želeli da komentarišu odluku švajcarskog suda, uz napomenu da Orićev pristanak da bude isporučen BiH po zahtevu njihovog Ministarstva pravde može da govori u prilog tome da je on spreman za suđenje. Sa druge strane, u Tužilaštvu podsećaju na nedavni intervju koji su zajednički dali tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević i glavni tužilac BiH Goran Salihović.

– Upitani o procesu koji se protiv Nasera Orića vodi u obe države, Vukčević je rekao da imamo dovoljno dokaza protiv njega, dok je Salihović izbegao odgovor na pitanje – kažu u Tužilaštvu.

Švajcarska granična policija uhapsila je Orića 10. juna, u kantonu Ženeve, na osnovu poternice Interpola Srbije. Ona je raspisana u februaru prošle godine, jer se tereti za zločine nad Srbima u Podrinju 1992. godine. Prema navodima optužnice, Orić je sa još četvoricom osumnjičenih 12. jula 1992. godine počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva u mestu Zalazje, opštini Srebrenica. U BiH je postupak protiv Orića pokrenut još 1994. godine, ali do danas nije došlo do podizanja optužnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari