Plasman na predstojeći 51. Svetski sabor trubača u Guči sa predtakmičenja koje je održano u Surdulici u okviru „Vlasinskog leta“ izborilo je osam orkestara sa juga Srbije. To su orkestri Bojana Ristića i Bojana Krstića iz Vladičinog Hana, Ekrema Mamutovića i Milana Mladenovića iz Vranja, Siniše Stankovića i Ace Novkovića iz Zagužanja kod Surdulice, Božidara Nikolića iz Grdelice i Elvisa Ajdinovića iz Surdulice.

Sveukupni pobednik predtakmičenja je po oceni žirija orkestar Bojana Ristića iz Vladičinog Hana, kome je pripao pehar i memorijalna nagrada sa imenom Bakije Bakića. Za prvu trubu „Vlasinskog leta“ proglašen je Elvis Ajdinović iz Surdulice, dok je po oceni žirija publike najbolji trubač bio Marjan Krstić iz sela Zagužanja kod Surdulice.

Nagrada za najbolje odsvirano kolo pripala je Božidaru Nikoliću iz Grdelice, dok je nagrada za najbolje odsviranu pesmu pripala orkestru Bojana Ristića iz Vladičinog Hana, a za najbolje odsviranu izvornu pesmu nagrađen je orkestar Ace Novkovića iz Zagužanja.

U konkurenciji omladinskih orkestara plasman za Sabor u Guči izborili su orkestri Vladimira Ivanovića i Kristijana Trajkovića iz Zagužanja, Isidora Zerćirovića i Kristijana Azirovića iz Bojnika, Mrijusa Antića iz Vranjske Banje i Danijela Vasiljkovića iz Lepenice kod Vladičinog Hana. Nagrada za prvu trubu u pionirskoj konkurenciji pripala je Vladimiru Ivanoviću iz Zagužanja, a njegovom orkestru i Memorijalna nagrada „Laza Ivanović“ za najbolji pionirski orkestar. Orkestrima i trubačimna pripale su i nagrade organizatora Opštine Surdulica i sponzora manifestacije.

Opšta je ocena da je ovogodišnje predtakmičenje orkestara jugoistočne Srbije prošlo bez većih iznenađenja i da su plasman ostvarili već afirmisani trubački orkestri. Dobro je što je uvećana i konkurenciji u omladinskoj konkurenciji, jer to su u stvari za koju godinu naslednici majstora trube koji se takmiče u seniorskoj konkurenciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari