Na poziv za podnošenje predloga projekata koji se finansiraju iz Evropske unije, preko Eksčejndž tri programa, grad Požarevac je konkurisao za projekat Prostorno i urbano planiranje za budućnost i dobio sredstva. Zamenica gradonačelnika Požarevca, Vukica Vasić, tim povodom je izjavila

– Dobili smo sredstva, zajedno sa još tri opštine, to su Kučevo, Velika Plana i Petrovac na Mlavi. Ukupna vrednost projekta je oko 350.000 evra a onaj deo koji se odnosi na grad Požarevac je oko 65.000 evra. Osim konretnih sredstava koje je grad Požarevac dobio za izradu ovog strateškog urbanog dokumenta, Odeljenje urbanizma, odnosno stručnjaci koji budu uključeni u izradu Prostornog plana dobiće i opremanje kancelarija u vidu računarske opreme, licenciranih softvera za izradu GIS-a, kao i treninge za zaposlene. Sve ove troškove će snositi Evropska unija. Osim dobijanja konkretnih sredstava, intencija i cilj ovog programa je, pre svega, uspostavljanje međuopštinske saradnje i uvođenje lokalnih samouprava u proces decentralizacije. Nažalost, grad Požarevac dugi niz godina nije imao ova strateška dokumenta i ovo je svakako značajno za grad u smislu daljeg napretka“.

Načelnica Odeljenja za urbanizam i građevinske poslove Gordana Ranđelović obrazložila je značaj ovog projekta. – Prostorni plan Republike Srbije je prošao javni uvid i očekuje se njegovo usvajanje na nekoj od narednih sednica Narodne Skupštine Republike Srbije, kao izuzetno važan i prvi strateški plan prostornog planiranja Republike, iza njega sledi izrada prostornog plana lokalnih samouprava. Grad Požarevac je doneo odluku o izradi tog plana još u decembru prošle godine, sredstva su nam na dohvat ruke. Značaj Prostornog plana grada Požarevca je u tome što on određuje građevinsko područje, tendecije razvoja, delatnosti, ravnomeran i održiv razvoj grada i služi kao osnova za izradu planova nižeg reda, kao što su Generalni plan Požarevca, planovi generalnih i detaljnih regulacija. U toku je i izrada Prostornog plana posebne namene kostolačkog ugljenog basena. Vlada ga je naručila za potrebe EPS-a i na tom planu se takođe radi.

Do sada je postojao Prostorni plan opštine Požarevac, donet 1988.godine, taj plan je preispitan 2003.godine i doneta je odluka da se primenjuje i dalje, a kasnije je trebalo da se usaglasi sa novim zakonom, što nije učinjeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari