Protiv bivšeg premijera Federacije BiH i nekadašnjeg direktora kompanije „Energoinvest“ Nedžada Brankovića vodi se predmet u predistražnoj fazi u Tužilaštvu Kantona Sarajevo zbog umešanosti u međunarodni kriminal.


Kako piše Dnevni avaz, reč je „o vrlo kompleksnom slučaju“, koji se tiče prodaje duga iz Konga prema „Energoinvestu“ od 29,3 miliona dolara, a koji je prodat za svega 3,3 miliona maraka. U ovu aferu je, kako navodi list, umešano desetine osoba, a reč je o međunarodnom kriminalu. Branković i drugi u predmetu su osumnjičeni za zloupotrebu položaja ili ovlašćenja, jer je bez saglasnosti Upravnog odbora preduzeća naložena prodaja potraživanja od Konga iako je „Energoinvest“ već pokrenuo proces za njihovu naplatu pred arbitražnim sudom u Parizu.

Brankoviću se na teret stavlja i da je neovlašćeno proglasio tajnost postupka prodaje. Prema Zakonu o privrednim društvima FBiH, glavni direktori preduzeća mogu samostalno da odlučuju o prodaji najviše 15 odsto ukupnog kapitala preduzeća, dok za veće udele moraju imati saglasnost upravnog odbora, odnosno skupštine preduzeća. Međutim, prema navodu Finansijske policije, ukupni dug Konga činio je 26,14 odsto tadašnjeg kapitala „Energoinvesta“, a odluku o njegovoj prodaji mogao je doneti samo upravni odbor.

Prema podacima iz izveštaja Finansijske policije, „Energoinvest“ je kalkulisao s više različitih iznosa potraživanja od Konga, a najmanji je iznela komisija za odobravanje isplate superprovizije za poslove izvoza tog preduzeća. Komisiju je 1. januara 2000. godine osnovao upravo Branković. Sarajevski „Energoinvest“ je bio gigant privrede u BiH, ali i bivše Jugoslavije sve do 90-ih godina. Pored ratne štete i tranzicijske pljačke, preduzeće je pretrpelo milionske dugove i zbog nenaplaćenih potraživanja širom sveta. Gubici se procenjuju na oko 250 miliona američkih dolara, navodi Centar za istraživačko novinarstvo BiH. Preduzeće je u većinskom vlasništvu Vlade Federacije BiH.

„Energoinvest“ je više puta vršio procenu ukupnih potraživanja i stepena njihove naplativosti. Prema informaciji koju je 2005. godine napravio Sektor za finansije „Energoinvesta“, sarajevska firma je od 19 država potraživala ukupno 347 miliona dolara, od čega je bilo naplativo 103 miliona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari