Otkrivanje spomenika patrijarhu Pavlu u novembru 1Foto: Beoinfo

Patrijarh Pavle koji je na čelu Srpske pravoslavne crkve bio od 1990. godine do smrti u novembru 2009, konačno će dobiti spomenik u Beogradu, navode gradske vlasti Beograda.

Obeležje 44. poglavaru SPC-a biće otkriveno 15. novembra, na dan njegovog upokojenja, na platou ispred Crkve Svetog Marka, prenosi „Politika”.

U odboru za podizanje spomenika patrijarhu Pavlu su zamenik gradonačelnika Goran Vesić, gradski urbanista Milutin Folić, zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović, generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković i episkop Stefan.

Plan je da spomenik bude smešten na zelenoj površini između novouređenog dela platoa i tramvajske stanice kod Tašmajdanskog parka. 

Buduća pozicija spomenika, kako su istakli u Komisiji za spomenike i imenovanje trgova i ulica, izuzetno dobro je saglediva iz više pravaca i simbolički je uklopljena u okruženje koje čine crkva, plato i Bulevar kralja Aleksandra.

Patrijarh je predstavljen u sedećem položaju, blago pognute glave i odiše skromnošću i duhovnošću. Spomenik  će biti neznatno veći od prirodne veličine, kao što je i praksa pri izradi ove vrste obeležja, saopšteno je u komisiji. 

Prva sednica Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica u novom sazivu održana je juče. Osim inicijative za podizanje spomenika patrijarhu Pavlu, usvojeni su i predlozi za podizanje obeležja utemeljivačima srpske košarke i da se bulevar u „Beogradu na vodi” nazove po nekadašnjem američkom predsedniku Vudrou Vilsonu. Za predsednika komisije izabrana je Andrea Radulović.

Autor idejnog rešenja spomenika je vajar Zoran Maleš, koji je pre osam godina imao i izložbu posvećenu patrijarhu Pavlu. 

Život, delo, pouke i njegove misli nagnali su me da se okušam u kreiranju, ne telesnog, već duhovnog bića našeg istinskog filozofa koji nas je učio da je smisao života ljubav i sloboda neukaljana zavišću, pohlepom i mržnjom, rekao je Maleš dodajući da je pred njim bio izazov kako njegovo fizičko obličje da podredi duhu koji je isijavao mir i spokoj. 

Podizanje spomenika  blagoslovio je patrijarh Irinej, a iz SPC navode da je izbor lokacije koju je Grad predložio odličan zato što je kod crkve, u blizini parka i kod tramvajske okretnice, a poznato je da je patrijarh Pavle bio skroman i često se vozio tramvajima.

Četrdeset četvrti poglavar Srpske pravoslavne crkve zaslužio je spomenik i na drugim lokacijama, jer je bio, a i dalje jeste sa crkvom i srpskim narodom. Obeležje njemu u čast je još jedna potvrda odlične saradnje grada i crkve, saopšteno je iz SPC. 

Podizanje spomenika, čija je vrednost 50.000 evra, finansiraće „Atlas grupa”. 

Obeležja „svecu”, kako je u narodu ovaj poglavar bio oslovljavan dok je vodio SPC, postoje u Leposaviću, Bajinoj Bašti i Trebinju, a ime patrijarha Pavla nose bulevari i ulice u Beogradu, Novom Sadu i Zrenjaninu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari