Otvara se Naučni klub u Novom Sadu: Prva izložba pod nazivom "Životni ciklusi Milutina Milankovića" 1Foto: Centar za promociju nauke

Mreži naučnih klubova Centra za promociju nauke pridružuje se, od 1. juna, Naučni klub u Novom Sadu, a svi zainteresovani za nauku i nove tehnologije imaće priliku da u Kulturnoj stanici Svilara učestvuju u besplatnim programima za sve generacije. Klub se otvara svečano u četvrtak od 12 časova.

Ovo je 13. po redu naučni klub u mreži koju je Centar za promociju nauke osmislio i otvorio širom Srbije.

Decentralizovani pristup popularizaciji nauke jedan je od postulata Centra za promociju nauke, a on je moguć upravo kroz naučne klubove i direktnu vezu sa lokalnom zajednicom.

Naučni klubovi su mesta na kojima se sreću istraživači, đaci, studenti, institucije i pojedinci i stiču nova znanja iz raznih naučnih oblasti i diskutuju o naučnim temama.

U Naučnom klubu će u četvrtak za posetioce biti otvorena i prva izložba, Životni ciklusi Milutina Milankovića, posvećena jednoj od naših najznačajnijih ličnosti u 20. veku: akademiku, astronomu, klimatologu, inženjeru i velikom popularizatoru nauke.

Otvara se Naučni klub u Novom Sadu: Prva izložba pod nazivom "Životni ciklusi Milutina Milankovića" 2
Foto: Centar za promociju nauke

Na dan otvaranja Naučnog kluba, 1. juna, kao i narednog dana, u petak, 2. juna, u 18 časova, organizovan je naučni kafe pod nazivom Science at the bar, koji se odvija u Beogradu i Novom Sadu u saradnji sa Ambasadom Izraela.

U neformalnoj atmosferi kafea, izraelski i srpski naučnici održaće seriju predavanja na temu veštačke inteligencije, molekularne genetike, fizike i klimatskih promena.

Trenutno u Srbiji 13 naučnih klubova

Naučni klubovi su mesta gde se održavaju najrazličitiji naučnopopularni događaji: debate, izlaganja, konferencije, predavanja, prezentacije, projekcije, radionice, seminari, sastanci, kao i skupovi na kojima se raspravlja o temama iz oblasti nauke, društva i tehnologije.

Jedan od glavnih zadataka kluba je da poveže sve kojima je nauka bliska i zanimljiva bez obzira na godine, nivo znanja i oblasti interesovanja.

Otvara se Naučni klub u Novom Sadu: Prva izložba pod nazivom "Životni ciklusi Milutina Milankovića" 3
Foto: centar za promociju nauke

Korisnici prostora mogu biti naučni instituti, fakulteti, formalna i neformalna udruženja i pojedinci koji se bave naukom i promocijom nauke.

Namenjen je učenicima i studentima, naučnicima i inženjerima, umetnicima i svima onima koji vole nauku i tehnologiju.

U Srbiji je trenutno aktivno 13 naučnih klubova, koji u saradnji sa Centrom za promociju nauke, samostalno formiraju svoje programe.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari