Otvoreni Sajam knjiga u Novom Sadu i Izložba umetnosti "Art Expo" 1Foto: Novosadski sajam

Na Novosadskom sajmu danas je Sajam knjiga i Izložbu umetnosti „Art Expo“ svečano otvorio književnik i akademik Goran Petrović i u svom govoru naglasio važnost knjige.

„Mi slikamo sebe kako se u najnovijoj odeći trepćemo. Zašto češće ne fotografišemo otvorenu knjigu na stolu već slikamo ono što ćemo u otmenom restoranu da jedemo. Zašto češće ne zavirimo u knjigu ne bismo li znali i gde smo i kuda idemo, već pomoć tražimo u telefonskom navigacionom sistemu. Šta ćemo da radimo ako se baterija isprazni ako nema struje, hoćemo li jednog dana biti od onih što ne znaju kako se zovu, ako nemaju knjigu u kojima im je neko drag, po imence, napisao posvetu“, rekao je Petrović u svom uvodnom govoru.

Generalni direktor Novosadskog sajma, Slobodan Cvetković je istakao da novu sezonu pod kupolama započinju upravo pred više od 200 izlagača iz šest zemalja, sa preko 140 pažljivo odabranih programa, uz učešće skoro svih ustanova kulture čiji je osnivač Srbija, na gotovo 8.000 kvadratnih metara, u Hali „Master“, Auli i Kongresnom centru “Master“.

Nakon otvaranja, uručene su i nagrade „Laza Kostić“, koju je za najbolju knjigu dobila Maja Trifunović, sa naslovom „Gutači vatre“.

Nagrada za najbolje delo u oblasti književnosti za decu, pripala je Urošu Petroviću za knjigu „ Bajke – prvih sedam“.

Žiri za dodelu nagrade „Laza Kostić“, odlučilo je da Nagradu za Izdavački poduhvat godine dodeli Srpskom narodnom pozorištu za „Enciklopedija Srpskog narodnog pozorišta“(I-III toma), a Specijalna nagrada pripala je Izdavačkoj kući Prometej, Arhivu Vojvodine, Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture i Vukovoj zadužbini za „Sabrana dela Dejana Medakovića“.

Gradonačelnik Novog Sada, Milan Đurić, rekao je da savremene tehnologije u dobu u kojem živimo, često imaju veliki značaj i sve češće uzimaju primat u svakodnevnoj komunikaciji, edukaciji i čitanju.

„Zato prednost moramo dati pisanoj reči i knjizi, jer knjiga je lekovita; od davnina je poznata kao melem za razum i dušu“, dodao je Đurić.

Da jubilej Novosadskog sajma, 100 godina rada, predstavlja nacionalni značaj, rekao je državni sekretar u Ministarstvu kulture Miodrag Ivanović.

Sajam knjiga i Izložba umetnosti „Art Expo“ traju do ponedeljka, 13. marta. Sajam obrazovanja „Putokazi“, biće otvoren u četvrtak, 9. marta, od 11 sati u Hali „ Master“.

Ulaz na priredbe se ne naplaćuje. Radno vreme priredbi je od 10 do 20 časova, u petak, 10. marta, subotu 11. marta i nedelju, 12. marta, radno vreme Sajma biće od 10 do 21 čas.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari