U Nemačkoj ne možete da budete "svoj majstor": Ovi kućni poslovi su zabranjeni 1Foto: Pixabay/Jarmoluk

Mnogo je malih poslova u kući ili stanu koje volimo da radimo sami, poput postavljanja polica, krečenja zidova ili menjanja sijalica, ali da živite u Nemačkoj vrlo lako biste se našli u nevolji.

Naime, za neke projekte postoje strogi propisi, pa neke elektro radove mora da izvede stručnjak, piše časopis Feniks.

Mnogi majstori vole da sami rade manje, a u nekim slučajevima i veće poslove jer su troškovi pravih majstora sve veći.

Ali u Nemačkoj ne mogu sve poslove da obavljaju samo privatnici, jer postoje strogi zakonski propisi, posebno oni koji se tiču električnih instalacija, kojih se svakako treba pridržavati. Postoje razlozi zbog kojih je privatnicima zabranjeno postavljanje električnih instalacija.

Maren Kornils iz Centralnog udruženja nemačkih trgovaca elektro i informacionih tehnologija (ZVEH) objasnila je za t-online.de da postoji povećana mogućnost opasnosti čak i kod naizgled jednostavnih zadataka, poput postavljanja i uklanjanja utičnica ili sijalica.

Postoji i pravni osnov za zabranu. Prema stavu 13. Pravilnika o niskonaponskom priključku (NAV), električne sisteme priključene na javnu mrežu za snabdevanje električnom energijom u Nemačkoj ne smeju postavljati, modifikovati ili popravljati osobe koje za to nisu obučene.

Električne instalacije, kao što je ugradnja utičnice ili priključivanje plafonske svetiljke, uvek treba da izvrši specijalizovana kompanija. Ali možete, ako ste vešti, i sami da uradite nekoliko malih poslova, kao što su zamena sijalica, ugradnja lampi, polaganje kablova u prazne cevi ili polaganje kablova u gipsane utičnice.

Naravno, važno je da ste prethodno isključili osigurače, a u slučaju nepravilnosti ili nejasnoća ne ustručavajte se da pozovete u pomoć stručno osoblje.

Ali šta ako prekršite zabranu?

Kazna za samo-instalaciju je malo verovatna. Ali ako napravite štetu, osiguranje će to teško platiti jer ste taj posao morali prepustiti specijalizovanoj kompaniji.

Osim toga, rizikujete zdravstvene posledice, pa je najbolje da elektro radove uvek obavljaju obučeni stručnjaci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari