“Ovo je sramota za naš grad”: Kukasti krst na fasadi u centru Zaječara 1Foto: M. S. / Danas

U zaječarskoj uici Božina Jovanovića osvanuo na fasadi jednog lokala kukasti krst. Nadležni kažu da će narediti njegovo uklanjanje u najkraćem mogućem roku, dok iz SUBNOR-a kažu da je to sramota za grad.

“Iznenađen sam da se tako nešto događa kod nas. Ja sam više od 50 godina u Zaječaru i nikada se nisu pojavili nacistički znakovi i simboli. Još više sam iznenađen i šokiran što se to događa u ulici koja nosi ime Božina Jovanovića, koji je bio rukovodilac u Boru i Zaječaru, a pored toga je bio istaknuti borac NOR-a. On to ne zaslužuje kao i naš grad koji je miran. Ovo treba osuditi, a na nadležnim organima je da pronađu ko je to učinio”, ističe za Danas Dragoljub Nikolić, predsednik SUBNOR-a u Zaječaru.

“Ovo je sramota za naš grad”: Kukasti krst na fasadi u centru Zaječara 2
Foto: M. S. / Danas

On dodaje da crtanje nacističkih simbola nije dobro za ovaj grad, pošto je više od 4.000 Zaječaraca izgubilo svoje živote u Drugom svetskom ratu.

Iz Komunalne inspekcije navode da će nmaložiti da se to prekreči. Naravno da kukasti krst izazavo negodovanje građana koji su pozvali nadležne na hitnu reakciju.

Ovo nije prvi put da se u Zaječaru crtaju ovakvi simboli. Naime, početkom aprila 2019. godine na kući Mirka Jovanovića, pripadnika romske nacionalne manjine, osvanuli su grafiti sa nacističkim simbolima, kao i grafiti sa pozivom na smrt.

Mirko Jovanović je tada na kući svoga oca ugledao grafite sledeće sadržine:

“Smrt ciganima ove kuće, dobro došli u vrata pakla”, pored kojih je bio nacrtan i kukasti krst.

Takođe, na kući porodice Jankulović 2015. godine, nekoliko dana nakon uređenje fasade, nepoznati počinioci su nacrtali kukasti krst.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari