U okviru akcije „Veliko prolećno spremanje grada“ koju organizuje grad Novi Sad, radnici „Gradskog zelenila“ počeli su sa rekonstrukcijom zelenih površina na uglu ulica Reljkovićeve i Patrijarha Rajačića, kao i zelenila razdelne trake u Preradovićevoj ulici u Petrovaradinu. Tokom radova će biti oborena prestarela stabla, nasuta i pripremljena za sadnju plodna zemlja i posađeno novo zelenilo.


– Zelene površine doprinose unapređenju kvalitet životne sredine, obezbeđujući kiseonik, smanjujući komunalnu buku i temperaturu vazduha, a u estetskom smislu oplemenjuju prostor humanizujući monotoniju betona koji nas okružuje. Zbog toga je veoma bitno da najprometnije, najbučnije i najzagađenije ulice u gradu budu ozelenjene i hortikulturno uređene – rekao je Ivan Nožinić, portparol „Gradskog zelenila“, i najavio da će zeleni trougao ovih prometnih saobraćajnica u Petrovaradinu biti obogaćen novim drvećem (ukupno 21 stablo) a biće posađeno i 256 sadnica raznolikog šiblja.

Novi travnjak biće posejan na blizu 1.000 metara kvadratnih, na razdelnoj traci će biti posađeno 335 komada šiblja i živa ograda od više stotina ligustruma. Biće urađeno ponovno podizanje uništenog travnjaka postavljanjem busena na skoro 100 metara kvadratnih užeg dela razdelne trake, a hladovinu će praviti sedam novih stabala. Radove na realizaciji projekta finansira Gradska uprava za zaštitu životne sredine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari