Paljenjem kontejnera u Užicu ove zime "izgorelo" preko 4.000 evra (VIDEO) 1Foto: Ana Milošević/printscreen

U toku ove grejne sezone, u Užicu je zapaljeno više od 20 kontejnera za odlaganje otpada, a vrednost jednog je preko 200 evra.

Broj zapaljenih kontejnera pre kraja grejne sezone u Užicu je veći od ukupnog broja onih koji su goreli prošle zime. Građani se učestalo zgražavaju nad ovom praksom, ali ona je ustaljena, a kako se pokazalo, ne pomažu ni učestali apeli nadležnih.

-U toku ove grejne sezone, samo na potezu kod starog Dečijeg dispanzera, kontejneri su goreli tri puta. Pozivali smo vatrogasce da bi sanirali požar, kaže za Danas Oliver Ristanović, direktor Javno komunalnog preduzeća Bioktoš i naglašava da su zbog svesti o problemu, namerno postavljeni i metalni kontejneri.

-Ukoliko neko nije siguran da li je pepeo dobro ohlađen, može ga ubaciti u metalni kontejner. Ipak, pokazalo se da ni to nema efekta, zaista ne razumem zašto. Pre dve godine postavili smo i kante za suvi i mešani otpad, što bi takođe trebalo da olakša građanima da ne dolazi do paljenja kontejnera, ističe Ristanović i izražava čuđenje zbog učestalog paljenja kontejnera u centru grada, na područjim na kojima i nema individualnih ložišta.

Inače, cena jednog plastičnog kontejnera je više od 200 evra, što znači da je nesavesno ponašanje samo u toku ove zime zapalilo oko 4.000 evra, novca koji pripada svim građanima.

Uz skok cena svih sirovina očekuje se da poraste i cena plastičnih kontejnera, pa direktor užičkog Bioktoša još jednom apeluje da se pepeo odlaže samo kada je dobro ohlađen. Osim finansijske, cenu plaćamo i kroz aerozagađenje.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari