Papa postavio Ferenca Fazekaša za novog subotičkog biskupa 1Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja, je dijecezanskog upravitelja Subotičke biskupije Ferenca Fazekaša imenovao za subotičkog biskupa, objavila je danas Pres-služba Svete Stolice, prenosi Subotička biskupija.

Fazekaš je nasledio mesto pokojnog biskupa Slavka Večerina koji je preminuo avgusta 2022. godine.

Fazekaš je rodjen 9. septembra 1958. godine u Bečeju. Biskupijsku klasičnu gimnaziju „Paulinum“ u Subotici je pohadjao kao pitomac istoimenog „malog semeništa“. Potom je kao bogoslov Subotičke biskupije od 1977. do 1984. godine bio na školovanju u Nadbiskupijskoj bogosloviji u Zagrebu, gde je na Katoličkom bogoslovskom fakultetu studirao filozofiju i teologiju.

Za sveštenika Subotičke biskupije rukopoložen je 29. juna 1984. godine.

Potom je bio župni vikar u župi u Somboru, Bačkoj Topoli, Bajši, Bogojevu, Senti, a od 2021. godine je bio župnik župe Sv. Jurja u Subotici.

Izmedju 2005. i 2012. godine bio je dekan Bačkotopolskog dekanata, a od 2012. do 2020. godine arhiprezbiter Potiskog arhiprezbiterata.

Za generalnog vikara Subotičke biskupije imenovan je 2020. godine i ovu službu obavljao je sve do smrti biskupa Večerina kada je bio izabran za dijecezanskog upravitelja Subotičke biskupije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari