Pariske skitnice pre 80 godina pokrenule svoj list 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Da Rusija odbija da garantuje granice Holandije i Švajcarske glavni je naslov u izdanju dnevnog lista Vreme 5. jula 1939. godine.

Pariske skitnice pre 80 godina pokrenule svoj list 2Veliki prostor na naslovnici toga dana Vreme je posvetilo i Nj. V. Kralju. Uz veliku fotografiju kralja u svom novom sportskom automobilu u kom pozira u Miločeru ovaj list piše kako je “Nj. V. Kralj među đacima i ribarima u Budvi”.

Od ostalih vesti iz sveta mesta na naslovonoj bilo je i za “Protest Japana u Moskvi”, ali i za proterivanje Jevreja iz Havane.

Vreme na stranama kulture donosi 5. jula i dirljivu ispovest glumca koji je, kako piše ovaj list, poslednji spustio zavesu Narodnog pozorišta u Beogradu pred rat 1914. godine.

Dopisnik Vremena je sa glumcem Mihajlom Kovačevićem razgovarao u Parizu, gde je u tom trenutku ovaj “nesuđeni hudožestvenik” i nekada nada beogradskog Narodnog pozorišta živeo i radio.

Iz Pariza je tog dana u Vremenu mesto našla još jedna vest – pariski beskućnici pokrenuli su svoj list.

“Prvi broj ovog časopisa, koji izlazi svakih petnaest dana, pojavio se pod imenom Pariski klošari. Na naslovnoj strani stoji da list uređuju, pišu sve članke i štampaju isključivo skitnice i prosjaci”, piše Vreme.

“Ako i nije baš sve tako kako se u uvodnom članku kaže, ipak je sigurno da će list naići na dobar prijem, ako ne kod skitnica a ono sigurno kod “snobova” kojih ima dovoljno u Parizu”, navodi  Vreme u ovoj nedugoj vesti iz francuske prestonice.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Pariske skitnice pre 80 godina pokrenule svoj list 3Pravda 5. jula na naslovnoj strani piše ima samo dve vesti, dva teksta – jedan,  opširan koji se odnosi na dešavanja na granicama Mandžurije i drugi, glavni toga dana, gde Pravda svoje čitaoce obaveštava kako “prema vestima iz Berlina u Dancigu vlada mir”.

Pravda piše i o tome kako američki Kongres razmišlja da svim evropskim državama uvede ekonomske mere, a među domaćim vestima izdvaja dolazak bugarskog predsednika Kjoseivanova u Beograd.

Ovaj list najavljuje opširno i “umetnički događaj prestonice” tog dana veliki koncert Zinke Kunc Milanov i Beogradske filharmonije na Sajmištu, za koji, kako se navodi u tekstu, vlada veliko interesovanje.

Iz Dubrovnika stiže vest o tome kako bi i šta moglo da se uradi na unapređenju turizma, a iz Paraćina tekst o tome šta za njihov grad znači izgradnja druma Beograd-Niš.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari