Patrijarh Porfirije povodom Dana sećanja na stradale u NATO agresiji: Čitavom svetu najpotrebniji je mir 1Foto: Printscreen/RTS

Patrijarh srpski Porfirije održao je pomen žrtvama NATO bombardovanja, nakon čega je rekao da je bila reč o „najnesrazmernijem sukobu otkad je sveta i veka“.

„U istim ovim ranim večernjim satima pala je prva bomba. Svi znamo kada su počela prva razaranja naše voljene otadzbine, naše prirode, naše imovine i naših života. Ubijen je prvi Srbin po imenu Radovan Medić, prvi od više hiljada ubijenih i ranjenih u ovoj agresiji. Opominjemo i sebe i druge da je i našem narodu, ali i čitavom svetu najpotrebniji od svega mir i međusobno razumevanje, svest o tome da mesta ima za svaku živu dušu pod kapom nebeskom i za svaki narod da organizuje svoj život onako kako mu najviše odgovara“, naveo je patrijarh Porfirije.

Istakao je da u Evropi traje vojni sukob koji preti da u svoj vrtlog uvuče čitav svet.

„Molimo se da se tamo gde se vodi rat, prestane oružje koje seje smrt i proliva nedužnu krv“, poručio je patrijarh.

Patrijarh Porfirije rekao je da bi neki hteli da i naš narod ponovo, preko reda gurnu u sukobe.

„Drugi pak, ne shvataju da je hrišćanski Bog – Bog ljubavi i mira, a da crkva živi i svedoči mir, oni zahtevaju od crkve da svojim stavovima i izjavama da pokriće onima koji bi da nas gurnu u međuosbne nesporazume, ratovi i sukobe. Ponoviću ono što sam bezbroj puta govorio i ono što mi ovde sabrani mislimo, poslanje crkve je da na svaki način, pre svega molitvom i verom u Hrista, crpe snagu i silom mira Hristovog izgrađuje mir i poverenje među ljudima i narodima“, rekao je patrijarh Porfirije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari