Pavle Grbović: Pretučeni slobodni građanin 1Foto: Milica Vučković/FoNet

Pavle Grbović, mladi predsednik Pokreta slobodnih građana, ušao je u istoriju srpskih izbora kao čovek koji je umalo srušio „istorijski“ izborni postupak, odnosno izbore 3. aprila na kojima se Aleksandar Vučić legitimisao kao neposredni politički naslednik Nikole Pašića.

Naslednik u smislu dužine svevladanja, a kako se takve čvrstorukaške vlasti ne mogu smeniti ako se na izborima ne desi nešto nepredviđeno, već se oni svedu na manifestacija podrške vladaru, umalo da Grboviću pripadne ta čast da on bude to nešto „nepredviđeno“.

Ovaj mladi liberalni političar iz Zemuna krenuo je u pratnji Nine Stojaković (Grbovićeva verenica i prvi „operativac“ izbornog štaba glavnog Vučićevog protivkandidata) da utvrdi da li se dešavaju izborne nepravilnosti u Galenici, tako što naprednjaci imaju spisak ljudi za „privođenje na glasanje“.

Na snimku se vidi da je Grbović čašu za kafu zavitlao na grupu mladića ispred sedišta SNS-a, što se može protumačiti i da je on prvi počeo, ali i da je on hrabro prvi počeo, jer nije jednostavno otići ispred sedišta SNS-a i nekog tamo gađati i makar papirnom čašom.

Posle toga se desi upravo ono što se desilo Grboviću, a to se vidi i na snimku, grupa od četvoro do šestoro mladića skoče na njega, obara ga na tle i bije…

Zahvaljujući tome što je bilo sred bela dana, što je dan bio izborni, što je Nina snimala, tuča nije potrajala, pametniji su uspeli da sklone nasilnike od Grbovića, koji je prošao sa jačim hematomima.

NJegove starije kolege iz koalicije Ujedinjeni za pobedu Srbije pojavili su se sa takođe pred novinarima ispred sedišta RIK-a, gde je Grbović održao pres-konferenciju.

Ali ne samo zato što je Grbović imao srca i hrabrosti da uđe u fajt sa naprednjacima, već i zbog mnogo čega drugog, bolje bi uradili da su se i prethodno u kampanji malo sklonili i više prostora prepustili Grboviću.

Kao što su na desnoj strani Milica Đurđević Stamenkovski i Miloš Jovanović relativno nova lica, na građansko liberalnoj strani to je Grbović.

Preuzeo je PSG posle niza poraza ovog udruženja, koje je trebalo da bude noseća politička snaga nove građanske opcije.

To što njegovi prethodnici, osnivač PSG Saša Janković, i njegov naslednik poznati glumac Sergej Trifunović, nisu uspeli, lutajući u nastupima, kao i u politici, za Grbovića ne može da se kaže.

Ozbiljniji je i talentovaniji za politiku od njih dvojice zajedno.

Pavle Grbović je rođen 1993. u Beogradu.

U zvaničnoj biografiji piše da je diplomirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2016. godine, „kao jedan od najboljih studenata u generaciji“.

Nakon toga upisao je master studije na istom fakultetu. Navodi da je višestruko nagrađivan za odličan uspeh na svim godinama studija, kao i na više takmičenja u pisanju tematskih radova iz pravne struke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari