Višegodišnji nesporazumi u Specijalnoj školi 11. oktobar u Leskovcu kulminirali su proteklih dana pošto je Uprava policije podnela čak devet krivičnih prijava – tri zbog zloupotrebe službenog položaja i šest zbog krivičnog dela falsifikovanja isprave – protiv direktorice Danijele Z. i Nevene S. i Gordane I., inače zaposlene u toj vaspitno-obrazovnoj ustanovi u kojoj se obrazuju deca sa posebnim potrebama sa područja Jablaničkog okruga.

Posle reakcije policije, održana je serija sastanaka i konferencija za novinare na kojima su se sukobljene strane međusobno optuživale za nepoštovanje zakona, odnosno radne discipline. Najpre je četvoro članova kolektiva opštužilo direktoriku za mobing, a dan kasnije, na zboru svih zaposlenih, kome su mogli da prisustvuju i novinari, direktorka je odgovorila kontraoptužbama, isičući da se sve odvija u režiji Nikole Cakića, nekadašnjeg direktora, za koga je rekla da želi da se ponovo domogne direktorske fotelje iako, kako kaže aktuelna direktorka Danijela Zejak, nema odgovarajuću školsku spremu, a do penzije mu je ostalo samo nekoliko meseci!

Zbog otkaza, radne sporove, između ostalih, vode Ivan Jevremenović, Zoran Savić, Suzana Mićovići Živorad Stanković, a u penziju su, kažu zbog pritisaka, morali da odu Slavica Ilići Zoran Ranđelović. Živorad Stanković, jedan od radnika škole, koji optužuje direktorku Zejak za nepoštovanje zakona, kaže da je sa radnog mesta sekretara dospeo do magacionera, a mesecima pre nego što je dobio otkaz, niko sa njim u školi nije ni smeo da razgovara. Zoran Savić, koji je kao mašinski inženjer izvodio praktičnu nastavu, upućivao je brojna pisma nadležnim istitucijama, ali od toga nije bilo nikakve vajde. Poslednje krivične prijave Uprave policije protiv direktorke nezadovoljni radnici smatraju opravdanim, ali zakasnelim.

– Ukoliko sam kriva, odgovaraću. Ali, treba da se zna da iza cele ujdurme stoji bivši direktor Nikola Cakić- kaže Zejakova, ističući da je razmišljala o ostavci, ali je neće dati dok bude imala podršku u kolektivu.

Nikoli Cakiću, koji je, kao i dvadesetak drugih pedagoga, prisustvovao poslednjem sastanku zaposlenih, nije omogućeno da se obrate kolegama i novinarima, što je ostavilo ružan utisak i u jednom trenutku postojala je opasnost da dođe do ozbiljnijeg incidenta. Povodom najnovijih zbivanja u Specijalnoj školi za sada se saopštenjem nije oglasio Savet škole, što je neuobičajno, pogotovo što je više nego očigledno da su međuljudski odnosi poremećeni do – tačke usijanja.

Optužuju novinare

U Specijalnoj školi 11. oktobar deo zaposlenih, među kojima su i profesori, vređali su na poslednjem sastanku pojedine novinare za koje tvrda da neobjektivno izveštavaju o prilikama u školi i da su naneli štetu toj vaspitno-obrazovnoj ustanovi, a neki od njih zapretili su i tužbama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari