Pedijatar: Povećan broj pregleda obolele dece od rota, adeno i virusa gripa 1Foto: Shutterstock/Kaspars Grinvalds

Pedijatar beogradskog Doma zdravlja „Savski venac“ Marija Golubović izjavila je danas da je povećan broj pregleda obolele dece od rota, adeno i virusa gripa u predškolskim i školskim dispanzerima, ali je dodala da je to uobičajeno za zimski period.

Prema njenim rečima, broj pregleda predškolaca i osnovaca u Domu zdravlja „Savski venac“ je za 70 do 80 odsto povećan, u odnosu na septembar prošle godine.

Kada je reč o kliničkoj slici dece, doktorka je za Radio-televiziju Srbije rekla da je praćena visokom temperaturom, bolovima u mišićima, a prisutna je i malaksalost.

„Prisutna je temperatura koja ide i do 40 stepeni. Traje od tri do pet dana. Roditelji detetu treba da daju lek za skidanje temperature, raskomote ga, tuširaju mlakom vodom i obavezno rehidriraju“, savetuje Golubović.

Ona je dodala i da roditelji, ukoliko telesna temperatura ne pada, treba da odvedu dete kod pedijatra posle dva do tri dana od pojave tog simptoma.

Golubović objašnjava da se od simptoma kod mlađe dece javlja slabiji apetit, a kod starije stomačne tegobe.

Na pitanje kako zaštititi decu od virusa u narednom periodu, ona je rekla da su preventivne, odnosno higijenske mere ključne.

„Potrebno je redovno pranje ruku, izbegavati s prljavim rukama kontakte nosa i očiju jer se virus gripa prenosi i preko konjuktiva. Preko zime treba koristi vitamin D“, rekla je Golubović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari