Pejić Nikić: Izveštaj EK naizgled pozitivniji, u ključnim oblastima napredak ipak ograničen 1Foto: Medija centar

Evropska komisija pozitivnijim tonom izveštaja o Srbiji nastoji da odblokira proces proširenja ali taj dokument ipak obiluje lošim ocenama i istaknutim problemima, rekla je danas viša istraživačica u Beogradskom centru za bezbednosnu politiku (BCBP) Jelena Pejić Nikić.

Pejić Nikić je za Euraktiv Srbija i Betu rekla da se na osnovu jučerašnje komunikacije Evropske komisije i predstavljanja paketa proširenja u Evropskom parlamentu činilo da će ovogodišnji izveštaj za Srbiju biti pozitivniji ali da se, detaljnim čitanjem, taj utisak menja.

„I dalje se u klasteru 1, i naročito u kritičnim podoblastima kao što su nezavisnost pravosuđa, sloboda medija, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, reforma javne uprave, svuda ponavlja samo ‘izvestan nivo pripremljenosti’ i ‘ograničen napredak“, rekla je Pejić Nikić.

Ona je podsetila da „ograničen napredak“ nije bio u izvornoj skali Evropske komisije iz 2015. godine, već je kasnije ubačen da bi se mogao predočiti bilo kakav napredak umesto „nema napretka“.

Kako je dodala, prošle godine su za poglavlje 23 (vladavina prava i osnovna prava) morali da smisle još nižu ocenu „vrlo ograničen napredak“, tako da se bar u toj razlici vidi nešto bolja ocena u novom izveštaju.

„Očigledno je da Komisija nastoji da pozitivnijim tonom odblokira proces proširenja, čime je frustriran ceo region, i da ubedi i skeptične i stroge države članice da do kraja godine otvore klastere 3 i 4 za Srbiju“, rekla je Pejić Nikić, koja je i koordinatorka koalicije prEUgovor.

Kako je ocenila, na opštem planu izveštaj obiluje lošim ocenama i istaknutim problemima – politička polarizacija, isključenost opozicije, napadi na neistomišljenike.

Isto je i u pojedinim oblastima, rekla je Pejić Nikić i ukazala na upadljivo zaobilaženje Zakona o javnim nabavkama, uporno (i retroaktivno) održavanje v.d. pozicija u javnoj upravi, budžetsku netransparentnost, politički uticaj na pravosuđe i medije.

Takođe, kako je rekla, nema iskrene posvećenosti procesuiranju ratnih zločina a finalni rezultati u borbi protiv visoke korupcije i organizovanog kriminala su slabiji u odnosu na prethodne godine.

Viša istraživačica BCBP smatra da na nekim mestima (u izveštaju) nedostaje oštrija ocena nakon konstatovanja negativnih činjenica.

„Ocene o ‘ozbiljnom kašnjenju’ pojedinih reformi izbegnute su time što se posmatraju samo novi rokovi u revidiranim akcionim planovima (iz 2020. godine), dok su brojne aktivnosti trebalo da budu završene i pre toga“, rekla je Pejić Nikić.

Ona je rekla i da je u izveštaju pozitivan naglasak na procesu ustavnih izmena, iako se ističe nerealno očekivanje da one biti usvojene (na referendumu) do kraja ove godine, a tek treba da se usvoji Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi, koji takođe prolazi ocenu Venecijanske komisije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari