Opština Veliko Gradište nadaleko je poznata po svojim povrtarima koji svoje proizvode plasiraju, ne samo u Srbuji, već i u zemljama u okruženju.Uspešnim proizvođačima povrtarima pridružio se i Saša Branković, diplomirani inžinjer tehnologije.

Međutim, on se ne bavi povrtarstvom, već se odlučio da u svom rodnom mestu Kumanu otvori destileriju u koju preradom raznog voća, proizvodi vrlo kvalitetnu voćnu rakiju. Proizvodnjom rakije počeo je da se bavi pre pet godina, kada je posle sedam godina napustio posao tehnologa u čuvenoj fabrici keksa „Bambi“, gde je radio u hladnjači ove fabrike koja se nalazila u Braničevu. On je 2007. godine osnovao firmu „Distillery“ čija je delatnost roizvodnja prirodne voćne rakije. Prve godine preradio je oko 20 tona voća, od čega je dobijeno oko 4. 000 litara razne voćne rakije, da bi danas prerađivao godišnje 100 tona voća i proizvodio 10. 000 litara kvalitetne rakije. Ubrzo se Saši Brankoviću u posao proizvodnje rakije pridružio i Goran Mladenović iz Majilovca, koji obavlja funkciju direktora firme.

Direktor firme Mladenović kaže da za sada prouzvode šest vrsti rakija od najkvalitetnijeg voća koje nabavljaju širom Srbije.

-Tržištu u Srbiji, a od ove godine i u susednu Rumuniju plasirali smo rakije od šljive, kajsije, jabuke, dunje, kruške i grožđa. Šljive, Dunje i Kajsije isključivo nabavljamo sa juga Srbije, iz okoline Kuršumlije, Blaca i Prokuplja. Krušku dobijamo iz Smedereva i Čačka, a jabuku sa naše teritorije, iz sela Carevca. Većinu naših proizvoda plasiramo na našem tržištu koji se mogu naći u Merkatorovim super marketima, Dis-ovim maloprodajnim objektima, prodavnicama u Velikom Gradištu, kao i na aeodromu Beograd. Takođe snabdevamo i beogradske restorane, među kojima su i hotel „Astorija“ i čuveni MR“Prezident“. U Rumuniju smo izvezli oko 2. 500 litara naše rakija, a u toku je ugovaranje da izvezemo još oko četri tone. Takođe u planu nam je probni plasman od oko dve tone naših proizvoda tržištu u Kanadi-rekao je direktor fabrike prirodnih rakija „Distillry“, Goran Mladenović.

Objekat destilerije smešten je u selu Kumane gde proizvodnjom rukovodi Dejan Branković, inače mlađi brat vlasnika Saše Brankovića. On nam je objasnio komletan tehnološki proces pravljenja ovih kvalitetnih rakija.

-Potrebno voće stavljamo u ove kazane gde jedno vreme odleži, dok se u potpunosti ne pripremi za pečenje. Kada dođe vreme nastala smeša počinje da se peče u bakarni kazan. Ovaj kazan što vidite najkvaliteniji je te vrste i proizveden je u Rumi. Kao gorivo koristimo prirodni gas. Kada se smeša ispeče dobijamo takozvani prvenac, koji ima oko 85% alkohola ili oko 35 gradi. Taj prvenac kasnije ustaljenim tehnološkim procesom obrađujemo do trenutka dok ne dobijemo finalni proizvod-voćne rakije raznih vrsti i određenih jačina. Nakon toga gotovu rakiju sipamo u flaše zanimljivog dizajna, koje su proizvedene u fabrici stakla u Paraćinu. Pošto napunimo flaše onda ih zatvaramo specijalnim čepom i etiketiramo. Na kraju, na svaku flašu stavljamo naš voštani žig, čime zaštićujemo proizvod i tako upakovana rakija spremna je da se plasira na tržište-do detalja nam je objasnio tehnološki put i način plasiranja proizvoda rukovodilac proizvodnje ove uspešne fabrike prirodnih rakija, Dejan Branković.

On nam je otkrio da spremaju još jedan proizvod-prirodnu meku rakiju od jabuke sa dodatkom meda, koja će se zvati Medenica- i koju će predstavuti, kao i ostale proizvode, na Međunarodnom sajmu poljprivrede u Novom Sadu sledeće godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari