Pesnica stisnuta od reči 1Foto: PIxabay/ LubosHouska

Delo Ajfer Tunč (Adapazar, 1964), turske književnice bez dlake na jeziku – potresni roman nastao u dvadeset petoj godini njene spisateljske karijere, Svetski bol (objavljen 2014) nedavno se pojavio u izdanju Geopoetike, u prevodu Mirjane Marinković.

U jednom rudarskom gradiću obuzetom zlatnom groznicom, koji sa svakim danom postaje sve gramziviji, Muršit je prinuđen da bude glava porodice i menadžer hotela koji mu je ostao u nasledstvo od oca, iako je on imao drugačije želje.

Istinsko prijateljstvo pronalazi u Madendžiju, kome je Muršitov hotel utočište u begu od demona koje je ostavio u Istanbulu.

Viđenje sveta dvojice prijatelja donosi čitaocu sažetak nedoličnih stranica iz prošlosti Turske.

Tragične istorijske događaje prate autorkini neustrašivi komentari koje ona iznosi sa uobičajenim nedostatkom sentimentalnosti.

U romanu Svetski bol, čija je pozadina satkana od društvenih tragedija i priča o kolektivnom bezumlju, označena je jasna granica koja razdvaja ljude odlučne da se obračunaju sa prošlošću od ostatka društva u kojem žive. „Svetski bol je pesnica stisnuta od reči“.

Ajfer Tunč od 1999. do 2004. radila je kao urednica u izdavačkoj kući Yapi Kredi Yayinlari.

Njena knjiga životnih iskustava pod nazivom Ako ste slobodni, moji roditelji će vas posetiti / Naš život sedamdesetih (2001) pobudila je veliko interesovanje čitalaca, osvojila je međunarodnu nagradu Balkanika (2003) i prevedena je na šest balkanskih jezika.

Scenario pod naslovom Oblak u vazduhu koji je Tunč napisala 2003. podstaknuta novelama Saita Faika, pretočen je u film i prikazan na Turskoj radio televiziji.

Autorka je knjiga priča Prijatelji iz pećine (1996) i Drevni hotel (2006), tekstova o životu stvarnih ličnosti To nazivaju životom (2007), elektronske knjige Vreme podeljeno na slova, studije Dvolična seksualnost (sa Ojom Ajman, 1994), kao i romana Devojka sa naslovne strane (1992), Pogrešno prepričana kratka istorija jedne ludnice (2009), Noć zelene vile (2010, Geopoetika, 2013), Suzanina beležnica (2011), Ljubavnici su ludi ili Pismo-glava (2018) i Osman (2020).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari