Kako sada stvari stoje i nakon procene ministra odbrane Dragana Šutanovca koji je prilikom svoje poslednje posete jugu Srbije obišao i kompleks Vojne baze „Cepotina“, ovaj objekat biće useljiv do kraja ove godine. Iz Nacionalnog investicionog plana, Ministarstvu odbrane odobreno je više od milijardu dinara, što je za oko dvesta miliona dinara više od procene koju je ministar Šutanovac izrekao na licu mesta.

Kako sada stvari stoje i nakon procene ministra odbrane Dragana Šutanovca koji je prilikom svoje poslednje posete jugu Srbije obišao i kompleks Vojne baze „Cepotina“, ovaj objekat biće useljiv do kraja ove godine. Iz Nacionalnog investicionog plana, Ministarstvu odbrane odobreno je više od milijardu dinara, što je za oko dvesta miliona dinara više od procene koju je ministar Šutanovac izrekao na licu mesta.
Vojna baza „Cepotina“ nalazi se pet kilometara jugoistočno od Bujanovca na uzvišenju koje omogućava kontrolu državne granice sa Republikom Makedonijom, kao i nadgledanje područja prema Kosovu i Metohiji. Kompleks se prostire na površini od 35 hektara. Procene govore da će baza „Cepotina“ kada bude završena imati preko 17.000 kvadratnih metara korisne površine i sasvim adekvatne uslove za pripadnike Vojske koji će tu boraviti.

Vojska se odomaćila, popravlja puteve i vodovod

Pripadnici 4. brigade Kopnene vojske Srbije, u ovom regionu, održavaju redovne kontakte sa predstavnicima Multinacionalne brigade „Istok“, sa čelnicima Kfora i Unmika, u razmeni informacija o mogućim bezbednosnim izazovima sa jedne i sa druge strane. Predstavnici albanske nacionalne zajednice bar u svojim javnim nastupima nemaju primedbe na odnos pripadnika vojske prema civilnom stanovništvu. Komandant 4. brigade Kopnene vojske bezbednosti, pukovnik Milosav Simović, ističe da je vojska dosad u više navrata pomagala građanima srpske i albanske nacionalnosti u rešavanju njihovih životnih problema kao što su popravka puteva i rekonstrukcija vodovodne mreže.

Kada je 2003. godine tadašnja savezna vlada donela odluku o izgradnji ovog objekta, prvog ovakve vrste na području Srbije, bilo je predviđeno da ovo ne bude samo vojni, već „vojno-policijski objekat“ u kojem bi bili smešteni i pripadnici policije i žandarmerije. Ministar Šutanovac je izrazio žaljenje „zbog toga što je MUP odustao od učešća u zajedničkom projektu“, tako da će „Cepotina“ biti isključivo namenjena boravku pripadnika Vojske Srbije.
U ovaj kompleks do sada je uloženo više od 400 miliona dinara, tako da će naknadno odobrena sredstva biti dovoljna za završetak stambenih i drugih objekata, uključujući i poligone za obuku i sportske terene. Predviđeno je da u objektu bude smešteno više od hiljadu vojnika pripadnika četvrte brigade Kopnene vojske Srbije. Na ovaj način trebalo bi da se obezbedi bolja koordinacija unutar same vojske na ovom području. Duž administrativne linije sa KIM koju obezbeđuju pripadnici Vojske u ukupnoj dužini od 92 kilometra, nalazi se ukupno 16 baza. Jedanaest baza je kontejnerskog tipa i omogućava solidne uslove za izvršavanje složenih zadataka obezbeđivanja adminstrativne linije. U pet baza pripadnici VS su smešteni u poprilično neadekvatnim uslovima, i to bi izgradnjom Vojne baze „Cepotina“ trebalo da bude prevaziđeno.
Do buduće najveće baze srpske vojske u državi vodi asfaltirani put. Kompleks je ograđen, a građevinske mašine završile su raščišćavanje terena. Vidljivi su radovi na iskopu zemljišta za temelje predviđenih objekata. Radovi su se odvijali u periodu 2003. i 2004. godine, a u skladu sa raspoloživim sredstvima. Najveće promene usledile su kada su promenjeni planovi i tip objekata koji će se graditi: umesto montažno-demontažnih gradiće se zidanizgrade, što dodatno uvećava celokupnu investiciju.
Prošle nedelje Ministarstvo odbrane i zvanično je objavilo javnu ponudu za izbor izvođača radova na vojnom kompleksu „Cepotina“. Očekuje se da radovi počnu već narednog meseca, kako bi baza bila završena do kraja 2008. godine kada bi u nju trebalo da se usele pripadnici VS sa ovog područja.
Reakcije albanskih političkih lidera, kada je u pitanju odluka da se do kraja godine završi baza koju mnogi već sada zovu „srpski Bondstil“, ocenjuju kao suprotnost njihovom zahtevu „za demilitarizaciju celog regiona“.
– Mi smatramo da pripadnici multietničke policije mogu da sa svojim kapacitetima u potpunosti zadovolje bezbednosne potrebe i odgovore svim izazovima na ovom području – ocena je predsednika Partije za demokratska delovanja Rize Halimija, poslanika u Skupštini Srbije. Oštre stavove protiv izgradnje „Cepotine“ iznose u Pokretu za demokratski progres (PDP) zahtevajući „veće prisustvo međunarodnog faktora na ovim prostorima“.
Predstavnici srpskih političkih partija uključujući i SRS, SPS, DS, DSS u Bujanovcu, jedinstveni su u stavu da je ovo „objekat od strateškog bezbedonosnog značaja za ovo područje“, te da će završetkom radova „obezbediti adekvatni uslovi za regionalnu stabilnost“, pogotovu u svetlu „jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova“. „Smatramo da je prisustvo vojske ovde garant mira i stabilnosti, i prevencija u odnosu na one snage koje žele da destabilizuju ovaj deo Srbije, a što smo imali početkom 2000. godine“, ocenio je Stojan Arsić, šef odborničke grupe Koalicije srpskih partija „Složno za Bujanovac“ u lokalnom bujanovačkom parlamentu.
Međunarodni faktori na jugu Srbije, koji pomno prate aktuelnu situaciju u celom regionu, „nemaju negativan stav prema planu završetka vojne baze“. Jedan strani diplomata, koji boravi na jugu Srbije potvrdio je novinaru Danasa, da „ništa nije sporno u izgradnji baze“ i precizirao da „je bitno kako će se ona i u koje svrhe koristiti“, jer nikome u ovom regionu koji je opterećen nizom bezbednosnih rizika i niskim nivoom međuetničke tolerancije ne treba nasilje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari