Komisija za sprovođenje izbora za reis-ul-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, na prekjučerašnjoj sednici u Sarajevu, evidentirala je pet kandidata za novog vrhovnog verskog poglavara. Tuzlanskog muftiju Husein-ef. Kavazovića kandidovalo je najviše, 11 izbornih okruga, među kojima i Islamska zajednica u Srbiji, koju predvodi glavni muftija Muamer Zukorlić, a koja organizaciono pripada IZ BiH i priznaje reisa u Sarajevu za vrhovnog poglavara.

Muftiju zeničkog Ejub-ef. Dautovića kandidovala su tri izborna okruga, muftiju travničkog Nusret-ef. Abdibegovića četiri, sarajevski muftija Husein-ef. Smajić kandidat je tri izborna okruga, dok je profesora na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici hafiza Halil-ef. Mehtića predložilo pet izbornih okruga.

Kako za Danas objašnjava Mevlud Dudić, član Komisije za provođenje izbora za reis-ul-ulemu, na sednici je konstatovano da svi predloženi kandidati ispunjavaju uslove za izbor. „Pošto je reč o izuzetno kvalitetnim kandidatima, odlučili smo da ne sužavamo izbor na tri, već da se o tome izjasni Sabor. Svi kandidati treba da do 15. avgusta dostave svoje programe rada i svi će biti pozvani na sjednicu Sabora gdje će prezentirati svoje programe, na osnovu čega će Sabor utvrditi trojicu kandidata za reis-ul-ulemu“, dodaje Dudić. On očekuje da ta sednica Sabora bude održana posle Ramazana, oko 25. avgusta. Posebna, izborna sednica na kojoj će biti izabran novi reis očekuje se u oktobru. Izborno telo koje će birati novog reisa ima oko 350 članova i čine ga članovi Sabora IZ, Rijaseta, muftije, direktori i dekani obrazovnih institucija Islamske zajednice, svi glavni imami i predsednici medžlisa IZ-a.

Po pravilu, izbori za reisa su neizvesni, te mada muftija Kavazović ima očiglednu podršku većine izbornih tela, ali i kako se može nezvanično čuti najvažnijih bošnjačkih političkih partija u BiH, njegov izbor nije siguran.

„Kavazović jeste najozbiljniji kandidat jer ga je predložilo 11 organa IZ, ali ne znači da će i biti izabran. Svi izbori su neizvesni. I u Srbiji se očekivalo da Tadić bude izabran za predsednika, pa je pobjedio Nikolić“, primećuje Dudić. Dosadašnji reis Mustafa ef Cerić i glavni muftija Muamer Zukorlić slove za izuzetno bliske saradnike, a da li će novi vrhovni poglavar značiti i drugačiji odnos prema ovdašnjoj IZ, još nije izvesno. Naš sagovornik demantuje spekulacije da Kavazović nije naklonjen Zukorliću. „Činjenica da smo i mi iz IZ u Srbiji predložili Kavazovića pokazuje da smo u dobrim odnosima i da ga cenimo. Naš uslov da nekog podržimo je odnos prema Sandžaku i Bošnjacima van BiH“, naglašava Dudić.

Četrnaesti reis

Sledeći reis-ul-ulema biće četrnaesti u istoriji Islamske zajednice u BiH. Aktuelni Mustafa ef Cerić je za vrhovnog poglavara biran u vreme rata u BiH, ali i nakon oružanih sukoba. Cerić je 1996. primio menšuru za vršenje dužnosti reis-ul-uleme, a u dva navrata, 1998 i 2005. godine, biran je za reisa. Mandat reisa traje sedam godina i po Ustavu IZ ista osoba može maksimalno dva puta da obavlja ovu funkciju. Cerić svom nasledniku mora do 19. novembra da preda dužnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari