Senegalski pevač i jedan od najpopularnijih afričkih muzičara Jusu N’Dur, koji se kandidovao za predsednika, povređen je juče u nogu nekim projektilom tokom zabranjenog protestnog skupa u Dakaru.

N’Dur je nedavno odustao od muzičke karijere kako bi se posvetio politici, i podneo je kandidaturu za predstojeće predsedničke izbore u Senegalu, koji će se održati 26. februara.

Jusu N’Dur, senegalski pevač, perkusionista, a povremeno i glumac i biznismen, rođen je 1. oktobra 1959. godine. Rolling Stone magazin ga je 2004. godine opisao kao „najpoznatijeg živog pevača u Senegalu i Africi“. Počeo je da peva još kao dete, na porodičnim i komšijskim okupljanjima. Već sa 12 godina prvi put je izašao na binu, a kao tinejdžer je pevao sa grupom Star Band, koja je u to vreme bila veoma poznata u Senegalu. Godine 1979. formirao je svoj bend pod imenom Etoile de Dakar, 1981. preimenovan u The Super Etoile, koji je, pod vođstvom N’Dura, postao najpopularniji u Africi, svirajući novim stilom u kojem su bili primetni uticaji muzičara kao što su Piter Gejbrijel i Pol Sajmon. Upravo je Gejbrijel upoznao britanske i američke muzičare sa N’Durovim albumom „So“ iz 1986. godine i poveo njegov bend The Super Etoile sa sobom na turneju. Godine 1988. Jusu N’Dur je bio među hedlajnerima Amnesty International „Human Rights Now!“ turneje, zajedno sa Gejbrijelom, Brus Springstinom, Stingom i Trejsi Čepmen.

N’Durov prvi internacionalni album „The Lion“ objavila je 1989. izdavačka kuća Virgin, a njegov singl „Set“ iz 1990. godine, koji je producirao Brajan Ino, naveo je kritičara časopisa Rolling Stone da napiše: „Ako neki muzičar iz zemalja trećeg sveta ima popularnost koju je imao Bob Marli, onda je to Jusu N’Dur – pevač čiji je glas toliko izuzetan da deluje kao da u sebi sadrži zatvorenu celu Afriku“.

U Senegalu, N’Dur je postao moćna kulturna ikona, aktivno učestvujući u socijalnim angažmanima. Radio je za Ujedinjene nacije i UNICEF i pokrenuo projekat „Joko“ da bi širom Afrike bio postavljen internet i da bi se Senegal povezao sa svetom. N’Dur, koji je godinama učestvovao u mnogim humanitarnim akcijama, najpoznatiji je po hitu „7 Seconds“ koji je snimio sa Nene Čeri, a sarađivao je i sa brojnim drugim uglednim muzičarima. Ima četvoro dece sa suprugom Mamie Kamara, sa kojom je u braku od 1990.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari