Pirotski Plesni klub Fortuna učestvuje na Međunarodnom baletskom takmičenju u italijanskom gradu Liguano.

Baletski pedagog Fortune Ana Tomovićkaže da u Italju putuju dve najstarije grupe balerina koje će se predstaviti sa četiri koreografije – Kristalna kugla, Tam-tam, Metamorfoza i Laste.

– Posle nekoliko pobeda na domaćim takmičenjima, dobili smo poziv iz Italije za ovo takmičenje što je za nas vrlo značajno budući da je važno videti kako drugi rade i razmeniti iskustva, a nagrade će doći same po sebi. U pripremama za odlazak na ovo takmičenje mnogo nam je pomogla Dijana Kozarski, primabalerina Srpskog narodnog pozorištu u Novom Sadu – kaže Ana Tomović.

Pored 36 mladih balerina i baletskog pedagoga Ane Tomović, u Italiju putuju i Anina desna ruka korepetiror Nada Pešići desetak roditelja mladih balerina.

– Oko kotizacije pomogla nam je SO Pirot, a put i smeštaj plaćaju sami roditelji- kaže Ana Tomović.

Ana Tomovićrođena je u Ukrajini, završila je Školu kulture i umetnosti u mestu Kaluga, nedaleko od Moskve. Posle završene škole vratila se u grad Izmail u Ukrajini i radila sa folklornim ansamblom. A onda je, igrom sudbine, iz Ukrajine 1992. godine, stigla u Pirot i tako u ovaj grad donela balet. Punih 12 godina Baletski studio koji je ona vodila radio je pod okriljem Doma kulture, a od pre pet godina ima Plesni klub Fortuna, jedini takve vrste na jugoistoku Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari