Povod za ovaj tekst je knjiga Mirka Tepavca „Države, državnici i stradalnici“. U najavi knjige između ostalog piše: „Tepavac kaže da je prvo čovek pa onda Srbin, da je dom iznad domovine i da je sloboda važnija od države… Tepavac razborito rasuđuje o zlodelima vlasti, i one kojoj je sam pripadao, koja se pozivala na komunizam, i ove koja se pokriva i pravda nacionalizmom“.


Bio jednom jedan glumac koji je na snimanju „Vesele večeri“ odbio da snimi jedan tekst u kome se vređala njegova, glumačka profesija. Sve ostale kolege su pristale, osim njega.

Došao je lično partijski sekretar Radio Beograda Miroslav Mira Mitrović i pitao ga da li on zaista neće da snimi tekst. Glumac je potvrdio. Sekretar je rekao da pokupi svoje stvari i da može da ide kući.

Uveče su glumac, njegova supruga i sin slušali „Veselo veče“. Išao je taj tekst i na kraju dodatnih par rečenica… U Beogradu ima svakojakih ptica koje doleću i odleću. Danas je sa njima odleteo i jedan naš član … ide ime i prezime glumca koji nije želeo da snimi tekst uperen protiv njegove profesije.

Ovo je pročitao glumac i „kolega“ Vlastimir Đuza Stoiljković.

Glumac biva osuđen na godinu dana zabrane ulaska u Radio Beograd. Na sva snimanja, pa mu je čak oduzeta i propusnica za ulazak u bife. Kao član „Radio drame“ godinu dana ostaje bez materijalnih primanja. Njegova supruga rođenjem sina napušta mesto u kratkotalasnoj redakciji kao prevodilac, urednik i spiker na turskom jeziku. Sin tada ima deset godina. Preživljavaju uz pomoć prijatelja. Jedan od njih odlazi do direktora Radio Beograda i moli ga da se glumcu smanji kazna. Direktor odgovara – Kaznu mora odslužiti do kraja!

U to vreme Radivoje Lola Đukić počinje na tek otvorenoj televiziji sa serijom „Servisna stanica“. Glumac koji je kažnjen ne može da snimi prvih deset epizoda jer tada to postaje Radio televizija Beograd. Taj isti glumac jedanaest godina ranije na molbu kolega i urednika kao najtanji sa samo 49. kilograma težine, penje se u potkrovlje Radio Beograda da im doda transparente na kojima je pisalo „Živeo 1. maj praznik rada“. Nije video staklo ispod sebe. Pada i u plućno krilo zabija mu se gvozdena šipka. Dolazi do izliva krvi u pluća i jedva ostaje u životu. Provodi nekoliko meseci u bolnici. Od tada postaje invalid. Celo jedno plućno krilo je izgubio a ovo drugo je funkcionisalo samo 50%. Sa plućima već načetim u detinjstvu i lošim stanjem bronhija, glumac u takvom stanju živi ceo svoj život i svoj radni vek. Igra trideset predstava mesečno. Svaka traje po tri-četiri sata. Snima serije na televiziji, filmove, nastupa na estradi. I tako mnogo godina.

Vreme izbacivanja iz Radio Beograda 1959. godina.

Direktor Radio Beograda zvao se Mirko Tepavac.

Glumac je bio Miodrag Petrović Čkalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari