Planinari iz Zaječara pripremaju se za uspon na Ararat 1Foto: M.S.

Planinari zaječarskog Omladinsko planinarsko smučarskog društva „Dragan Radosavljević“ počeli su sa pripremama za predstojeću letnju sezonu. Već dva meseca članovi ovog društva pripremaju se za predstojeći uspon na Ararat, koji je će izvesti u julu ove godine.

Osmoro članova učestvovaće u usponu na najviši vrh Ararata koji se nalazi na 5.137 metara nadmorske visine.

U ovom međunarodnom usponu učestvovaće osmoro članova ovog društva, kao i jedan član majdanpečkog planinarskog društva „Starica“.

Planinari iz Zaječara pripremaju se za uspon na Ararat 2
Foto: M.S.

„Već dva meseca svakog utorka i četvrtka vršimo pripreme za prestojeću letnju sezonu. Ove godine, u planu je bio uspon na Elbrus, ali zbog aktuelne situacije, opredelili smo se za uspon na Ararat, čiji najviši vrh je na visini od 5.137 metara. U usponu će učestvovati devetoro planinara, od čega osmoro iz Zaječara. Kuriozitet je će ekipu uglavnom čine žene, tačnije šest planinarki i tri planinara. Najmlađi član koji če učestvovati u usponu je 1996. godište, a najstariji 1965”, kazala je Milana Stanković za Danas.

Izvođenje ovakvog uspona veoma je zahtevno, kako kondiciono, tako i finansijski. Nažalost, već duži niz godina podrške lokalne samouprave gotovo i da nema, kako u realzaciji međunarodnih uspona, tako i u realizaciji drugih aktivnosti društva.

„Nemamo pomoć već duži niz godina od grada za naše aktivnosti. Naravno, svaka pomoć je dobrodošla, tako da koristim priliku da apelujem na sve koji su u mogućnosti da nam pomognu“, zaključila je Milana Stanković.

Jovanka Canović koja se već dve decenije bavi planinarenjem sa uzbuđenjem očekuje uspon na Ararat. Iako već godinama planinari  i iza sebe ima više uspešno izvedenih uspona u inostranstvu, ovo je prvi put da će učestvovati na usponu na vrh koji se nalazi na visini većoj od 5.000 metara. Nada se da će ih vreme poslužiti i da će sa uspehom savladati sve prepreke ka vrhu.

Planinari iz Zaječara pripremaju se za uspon na Ararat 3
Foto: M.S.

„Predstoji nam jedna ozbiljna letnja sezona i, za mene, najozbiljniji uspon, pošto sam do sada išla na uspone do 3.000 metara nadmorske visine. Zato radimo ozbiljno, pripremamo se. Ja sam, eto, najstarija učesnica u ekipi, i nadam se da će nas poslužiti i zdravlje i vreme, i da ćemo sve realizovati onako kako treba i vratiti se zadovoljni i pobediti sami sebe”, kazala je Jovanka Canović.

Uspon na Ararat planiran za period od 15. do  30. jula, a projektovani datum uspona na najviši vrh je 24. jul. Kada će uspon biti konačno realizovan zavisiće od vremenskih uslova na Araratu, koji će igrati presudnu ulogu u izvođenju planiranje akcije.

Planina Ararat je najviši vrh u savremenoj Turskoj, snegom pokrivena uspavana vulkanska kupa visoka 5.165 m. Nalazi se na severoistoku Turske, 16 km zapadno od Irana i 32 km južno od Jermenije.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari