Iako je oko 250 Novobečejaca još 2001. godine zaraženo trihinelom konzumiranjem kobasica mesare Vajkov, neki od sudskih postupaka za naknadu štete još nisu okončani. Najveća epidemija u Vojvodini od 1985, protutnjala je i izvan granica te opštine. Tada su, prema pisanju štampe, uhapšeni vlasnik mesare Miloš Nosonjin i veterinarska inspektorka Zorica Ćurčin.

Nastojeći da dođemo do podatka šta se, u međuvremenu, dešavalo i dokle se stiglo u rešavanju tog nesvakidašnjeg slučaja, naša redakcija kontaktirala je Osnovni sud u Zrenjaninu, koji je sada nadležan i za Novi Bečej, prema novoj mreži sudova. Kako smo saznali od predsednice Osnovnog suda u Zrenjaninu, Jasmine Stankov Babić, krivični postupak po ovom predmetu pravosnažno je okončan u junu 2007. godine.

U pisanom odgovoru dostavljenom redakciji našeg lista, navodi se da je „presudom Opštinskog suda u Zrenjaninu broj K. 44/03 od 1. septembra 2006. godine, koja je pravosnažna dana 6. juna 2007. godine, Miloš Nosonjin iz Kumana oglašen krivim zbog krivičnog dela teško delo protiv zdravlja ljudi, iz člana 259. stav 3. u vezi stava 1. Krivičnog zakonika Republike Srbije i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine. Postupajući sudija u tom predmetu bila je Zorica Sarić – Međo“.

Takođe se navodi da je pred Opštinskim sudom u Zrenjaninu pokrenuto 11 parničnih postupaka protiv Nosonjina, radi naknade štete. U predmetima je bilo ukupno 32 tužioca. Dva parnična postupka još nisu pravosnažno okončana, jer su protiv njih podnete žalbe, po kojima odluka još nije doneta, precizira se u odgovoru koji je potpisala Jasmina Stankov Babić, v. f. predsednika Suda.

Meštanin Novog Bečeja koji je u epidemiji 2001. i sam bio inficiran trihinelom i dugo vremena primao terapiju o svom trošku, rekao nam da „do sada nikakvu odštetu nije dobio, a, u skladu sa poukom o pravnom leku, pokrenuo je privatni parnični postupak koji još traje“.

Podsećanja radi, prvi oboleli javili su se na infektivno odeljenje bolnice u Zrenjaninu 30. decembra 2001, a epidemija je proglašena dan kasnije. Iako je brzo otkriveno da je zaraza krenula iz mesare Vajkov, ubrzo je ustanovljeno da je 86 radnika zrenjaninskog „Šinvoza“ dobilo polutke te klanice ili vrednosne bonove za kupovinu mesa ili mesnih prerađevina. Iste bonove je, takođe, dobilo i 36 zaposlenih u firmi „Inženjering-grejanje“ iz Zrenjanina. U kobasici uzetoj od radnika tog kolektiva dokazano je prisustvo trihinele. Kobasicama istog proizvođača zaraženo je i 15 vojnika Garnizona u Svilajncu.

Republička veterinarska inspekcija je, u vreme pojave epidemije, ustanovila da u klanici Vajkov postoji najsavremeniji aparat za utvrđivanje eventualne zaraženosti trihinelom, ali da „iz nepoznatih razloga“ on nije korišćen.

Ponekad i smrtonosna

Trihineloza je zarazna bolest rasprostranjena u svim zemljama gde čovek za ishranu upotrebljava meso svinja. Uzročnik trihineloze je larva parazita Trichinella spiralis, valjkasta glista, nevidljiva golim okom. Kao parazit larva živi u mišićima divljih, domaćih životinja i kod čoveka. Iako se trihineloza ponekad javlja u blagom obliku, trebalo bi je smatrati ozbiljnim oboljenjem. Ovaj parazit može da izazove komplikacije na srčanom mišiću, plućima i u mozgu. Ukoliko se ne leči ili ako zakasni terapija trihineloza može da bude uzrok ne samo dugotrajnih smetnji, već i smrti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari