Osmomartovski protestni marš u Beogradu 1Foto: Jelena Diković

Osmomartovski protestni marš pod nazivom „Solidarne i pobunjene! Za radna prava, za pravdu, za mir!“ počeo je ispred Studentskog kulturnog centra.

Maršu prisustvuje nekoliko stotina ljudi, uglavnom žena.

Tu je i predsednička kadidantkinja ispred koalicije „MORAMO, Biljana Stojković, i kandidat za gradonačelnika Beograda Dobrica Veselinović, predstavnici Ne davimo Beograd poput Radomira Lazovića, kao i Žene u crnom, i brojne druge nevladine organizacije.

Skup obezbeđuje policija.

Kako su ranije saopštile organizatorke, nakon uvodnog dela, marš će ići ulicom Kralja Milana do Trga Republike, uz polusatno zadržavanje na Trgu.

Potom sledi šetnja kroz Francusku i Gundulićev venac do Dobračine 55 (Prostor Miljenko Dereta) gde je planiran završetak marša u 18 časova.

Melanija Lojpur, nezavisna aktivistkinja, istakla je pred početak marša da se poslednjih 30 godina urušavaju prava i dostojanstva radnih ljudi, a veliki deo pao je na leđa žena.

„Od nas se očekivalo da odustanemo od karijera, borbe za napredovanje i profesionalno obrazovanje, funkcija, telesnog i ljudskog dostojanstva… Videle smo našu snagu u pandemiji, naše sestre, negovateljice, nastavnice, trgovkinje sta su sve morale u ove dve godine. Da rade u crvenim zonama, prekovremenim sartima… danas damo omaž onim ženama koje su zbog tog mora ja nisu više sa nama“, istakla je Lojpur.

Veliki broj feminističkih organizacija i pojedinki, koje organizuju ovaj protest, podsećaju da je 8. mart dan kada “ustajemo i pridružujemo se naporima i pobedama svih hrabrih žena koje već 111 godina vode tu borbu na ovim prostorima”.

„Nažalost, borba za ženska prava je i danas daleko od svog završetka. Zato ove godine, solidarno ustajemo za žene koje žive u socijalnoj nepravdi, siromaštvu i nasilju. Izlazimo na ulicu, važno mesto ženske borbe, kako bismo pobunom ukazale na loše stanje radnih prava i odsustvo pravde za potlačene u našem društvu i izrazile solidarnost sa svim obespravljenim radnicama, višestruko marginalizovanim ženama, sa raseljenim licima i izbeglicama“, navode organizatorke.

Kako ističu, žene Srbije zahtevaju da zakonske regulative i praksa osiguraju maksimum 8-časovno radno vreme u toku dana; pravedne i dostojanstvene plate i uslove rada; da institucije adekvatno i blagovremeno rešavaju problem rodno zasnovanog nasilja.

Ove ženske organizacije pozivaju na mir i apeluju na državu da pruži podršku narodu Ukrajine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari