Počinje izrada novih obrazovnih standarda 1Mladen Šarčević Foto: Beta/Milan Obradović

Novi obrazovni standardi predstavljaju uslov za inoviranje nastavnih programa i metodike nastave i treba da doprinesu većem kvalitetu obrazovanja, što je i strateško opredeljenje Ministarstva prosvete, izjavio je danas ministar prosvete Mladen Šarčević.

„Počinjemo da se bavimo onim što srpsko obrazovanje očekuje već duže vreme. Želimo da napravimo bolje rezultate, jer međunarodni rezultati učeničkih postignuća nisu onakvi kakvi želimo da budu. Državna matura, platni razredi i novi standardi su poluge koje obrazovanje treba da promene na bolje“, rekao je Šarčević obraćajući se nastavnicima osnovnih i srednjih škola i univerzitetskim profesorima koji su učestvovali na skupu povodom početka rada na razvoju i unapređivanju obrazovnih standarda.

Ministar je istakao da će izrada novih standarda obrazovanja biti na dobrobit i učenika i nastavnika, te da nastavnici i profesori daju veliki doprinos da se standardi podignu, kako bi se omogućilo đacima da lakše i brže uče i da se usmere ka funkcionalnim znanjima. On je najavio da će nakon izrade standarda uslediti inoviranje programa nastave i učenja, udžbenika i završnih ispita u osnovnoj i srednjoj školi.

U saradnji sa ekspertskim timovima Projekta državna mature i Redis 2030 (Podrška EU reformi obrazovanja u Srbiji), Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja je osmislio novi koncept za razvoj obrazovnih standarda. Pored razvoja specifičnih predmetnih kompetencija, fokus će biti i na razvoju opštih predmetnih i ključnih kompetencija i funkcionalne pismenosti kod učenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari