Počinje prikupljanje potpisa da se prostor ispred SKC u Beogradu nazove "Tustin plato" 1Branko Črnac Tusta Foto: Savez komunističke omladine Jugoslavije

Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) u četvrtak 6.oktobra, na dan rođenja Branka Črnca Tuste pevača pulskog pank benda KUD Idijoti, u Beogradu će početi da skuplja potpise da se prostor ispred Studentskog kulturnog centra nazove “Tustin plato”. Prikupljanje potpisa će trajati do 14. oktobra kad je Tusta umro.

Kako se navodi njihovom saopštenju, razlog zbog koga taj prostor treba da se zove “Tustin plato” je taj što je Branko Črnac bio veliki prijatelj Beograda i progresivan muzičar.

“Tusta je do kraja svog života, prerano okončanog usled podmuklog raka, bio dosledni antifašista i borac protiv nacionalizma i za socijalnu pravdu i uvek rado viđen gost Beograda. Kao frontmen levičarskog pank benda KUD Idijoti pozitivno je uticao na stasavanje generacija beogradskih, srpskih i jugoslovenskih pankera i antifašista među kojima su bili i pripadnici SKOJ-a”, navodi Savez komunističke omladine Jugoslavije.

KUD Idijoti su često svirali u SKC-u, tu su se prodavala njihova muzička izdanja a park u blizini je bio mesto na kome su se okupljali beogradski pankeri.

Upravo zbog toga će aktivisti SKOJ-a započeti skupljanje potpisa za peticiju da Tusta dobije svoj plato ispred SKC-a ispred te institucije.

Potpise će, kako najavljuju, predati nadležnima u Skupštini grada Beograda sa zahtevom da prostor ispred SKC-a dobije ime “Tustin plato”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari