Počinju izbori na svim nivoima u Islamskoj zajednici Srbije 1foto (IZ Srbije): Reisu-l-ulema Sead Nasufović

Prema utvrđenom kalendaru, na Sveopštem saboru, izbori na svim nivoima u Islamskoj zajednici (IZ) Srbije, počinju sutra i trebalo bi da budu završeni do 23. marta, kada počinje muslimanski mesec posta, Ramazan.

Ti izbori bi trebalo da razreše dilemu legitimiteta na čelu IZ i u njenim organizacionim jedinicama. „Zaljuljalo“ se u decembru 2021. godine, kada je novi petogodišnji mandat vrhovnog poglavara dobio reisu-l-ulema Sead Nasufović.

Iza njegove kandidature stali su Srbijanski/Beogradski i Preševski mešihati, a izbor je osporio Sandžački mešihat.

Odmah je saopšteno, da za vrhovnog poglavara ne priznaju Nasufovića. Smatrali su da kao najveći mešihat, njihov kandidat treba da obavlja tu funkciju.

Od tada vreme se trošilo i troši u međusobnim optuživanjima i osporavanjima zvaničnika te IZ.

Zato je raspisivanje izbora na svim nivoima, jedini način da se reše nagomilani problemi, tvrdi reis Nasifović.

Na Sveopštem saboru, kojem je prisustvovalo oko 300 predstavnika muslimana iz svih gradova u Srbiji, pokazalo se da su na drugoj strani ostala braća Jusufspahić, Muhamed i Mustafa.

Označeni su kao remetilački faktor odnosa u IZ Srbije „jer su svojim delovanjem obesmislili normativne akte i blokirali rad IZ“.

Nerazumevanje i osporavanje i dalje traju, pa je iz te zajednice muslimana stigla vest da će se vrhovni poglavar obratiti Ministarstu spoljnih poslova i obavestiti ga da aktuelni ambasador Srbije u Saudijskoj Arabiji Muhamed Jusufspahić nije zamenik reisu-l-uleme, niti je predsednik raspuštenog Vrhovnog saveta i da se tako lažno predstavlja.

Rijaset će se obratiti i Ministarstvu odbrane sa obaveštenjem da se vojni imam potpukovnik Mustafa Jusufspahić , samoinicijativno proglasio zamenikom, a zatim, i predsednikom Srbijanskog/Beogradskog mešihata. Sledi pokretanje disciplinskog postupka i suspenzija.

Iz krugova bliskih braći Jusufspahić uzvraćaju tvrdnjom da se reis Nasufović lažno predstavlja, jer je, u decembru prošle godine, podneo ostavku na tu funkciju. Za njih su neustavni održani Sveopšti sabor i odluka o raspisivanju izbora.

Skoro istovremeno, krajem prošle godine, pojavile su se informacije o reisovoj ostavci i njegovoj odluci da smeni sandžaćkog muftiju Senada Halitovića.

Sve je brzo demantovano tvrdnjama da reis nije imao kome da podnese ostavku „jer Sabor nije zasedao četiri godine“, niti je smenio Halitovića.

Na zvaničnom sajtu Rijaseta IZ Srbije, saopšteno je da Veće muftija i Savet reisu-l-uleme nisu prihvatili ostavku i od vrhovnog poglavara zatražili da sazove Sveopšti sabor, na kojem će biti doneta odluka o raspisivanju izbora na svim nivoima.

Sve to pokušao je da ospori predsednik Vrhovnog sabora Mustafa Jusufspahić tvrdnjama da je „odluka o sazivanju Sveopšteg sabora neustavna i nelegitimna, jer ga je sazvalo nelegitimno lice“, s obzirom da je reisu-l-ulema Nasufović prethodno podneo ostavku.

Razjašnjenja između zvaničnika IZ Srbije, do daljnjeg, odlažu izradu platforme na osnovu koje bi se vodili pregovori sa IZ u Srbiji, o pomirenju i stvaranju jedinstvene IZ u ovoj državi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari