U Zrenjaninu je prethodnih dana u organizaciji Republičkog zavoda za statistiku, na uzorku od 402 domaćinstva, obavljeno probno istraživanje višestrukih pokazatelja položaja žena i dece u Srbiji. Zvanični početak istraživanje, koje se sprovodi sa Unicefom, najavljen za 1. februar, a trajaće do 30. aprila ove godine.

Kako je saopštio Republički zavod za statistiku, istraživanje će obezbediti najveći pojedinačni izvor podataka koji se ne prikupljaju redovnim statističkim istraživanjima iz oblasti obrazovanja, uslova života, socijalne zaštite, zdravstvenog stanja i zaštite žena i dece. Istraživanje je usmereno na najosetljiviji deo populacije – žene, decu do pet godina, ugrožene i marginalizovane grupe stanovništva. Neki od najvažnijih indikatora koji se izračunavaju iz podataka prikupljenih ovim istraživanjem su indikatori o uslovima u kojima deca rastu i razvijaju se, indikatori o vakcinaciji najmlađe dece, pothranjenosti ili gojaznosti dece. Radi boljeg razumevanja siromaštva, istraživanjem će biti obuhvaćene i siromašne porodice sa decom, kao i posebno ugrožene i marginalizovane grupe, poput Roma. Uspeh istraživanja zavisi od odziva domaćinstava i njihove spremnosti da otvore vrata anketarima.

Peto nacionalno Istraživanje višestrukih pokazatelja položaja žena i dece u Srbiji biće sprovedeno na celoj teritoriji Srbije, na reprezentativnom uzorku od 9.100 domaćinstava. U radu na terenu učestvuje 88 iskusnih anketara Republičkog zavoda za statistiku i članova romskih nevladinih organizacija koji su posebno značajni za obezbeđivanje pristupa romskim domaćinstvima. Dobijeni pokazatelji poslužiće za formulisanje politika, strategija i mera za unapređenje kvaliteta usluga i poboljšanje uslova života žena i dece u Srbiji, kao i za praćenje napretka u sprovođenju nacionalnih i međunarodnih ciljeva i preuzetih obaveza. Podaci prikupljeni tokom petog istraživanje biće objavljeni u posebnom izveštaju i dostupni na internetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari