Podeljena reagovanja nakon odbijanja prof. Neškovića da primi nagradu Komore 1Foto: Pixabay/Parentingupstream

Dan nakon što je profesor doktor Aleksandar N. Nešković, poznati kardiolog, odbio da primi priznanje Lekarske komore Srbije za “istaknuto angažovanje u borbi protiv kovid 19”, stižu prve rekacije i iz Komore ali i od Neškovićevih kolega.

Profesor Nešković odbio je priznanje LKS-a prevashodno zato što se Komora nije na pravi način ogradila i osudila nenaučne stavove svojih članova, pre svih dr Branimira Nestorovića, doprinoseći tako stvaranju atmosfere nepoverenja i otvarajući “prostor za nesmetano divljanje antivaksera i nestručnih kolega u medijima”.

-Nastala atmosfera nepoverenja i opšte konfuzije je, po mom mišljenju, značajno doprinela povećanju oboljevanja i umiranja od kovida 19 – napisao je prof. Nešković, koji je i član Saveta udruženja lekara Ujedinjeni protiv kovida.

Reagujući na ovo odbijanje, direktor LKS dr Milan Dinić kazao je da poštuje stavove kolege Neškovića, ali i da mu je žao što je nagrada sada dobila drugačiji kontekst od onoga što je bio cilj.

U izjavi dostavljenoj Danasu nakon upućenih pitanja ovim povodom, dr Dinić kaže i da je svaka kritika dobrodošla, ali i da su stavovi Komore (na primer o delovanju dr Nestorovića, prim. aut) rezultat odluke koju donose organi.

Profesor Nešković je još prošle godine, zajedno sa grupom kolega, zatražio od Etičkog odbora LKS da se odredi prema izjavama dr Branimira Nestorovića u kojima on iznosio medicinski neutemeljene tvrdnje.

Odgovor iz LKS stigao je posle više od godinu dana od upućenog dopisa i u njemu se između ostalog kaže da Etički odbor nije mogao ranije da se sastane zbog epidemioloških prilika i zabrane okupljanja koje su bile na snazi, mada ostaje nejasno zašto nije iskorišćena mogućnost onlajn sastanka.

U svom mišljenju Etički odbor je naveo i da određene izjave dr Nestorovića “mogu biti tumačne na različite načine”, ali i da postoji Ustavom zagarantovana sloboda izražavanja kao i da Kodeks LKS nalaže lekarima da iznose informacije zasnovane na dokazima.

Jedina kvalifikacija ponašanja dr Nestorovića u tom mišljenju bila je da je ono “neprimereno” pogotovu imajući u vidu njegov uticaj kao tada člana Kriznog štaba.

LKS se osvrnuo uopšteno na neetično ponašanje lekara, citirajući svoje ranije saopštenje iz 2020, ali nije izdvojio imenom i prezimenom Branimira Nestorovića.

Po mišljenju prof. Neškovića takva rekacija bila je nedovoljna.

U odbijanju nagrade LKS-a on je kazao da će Lekarska komora Srbije moći da daje “nagrade i priznanja” tek kada bude smogla snage da se, bez obzira o kome se radi,  jasno i konkretno odredi u odnosu na neprofesionalizam svojih članova…

– Do tada, umesto nagrade, osećam stid – napisao je prof. Nešković, koji nije želeo da daje dodatne izjave ovim povodom za naš list.

Njegova kolegenica, koja se našla u grupi lekara koji su pred Etičkim odborom LKS zatražili Nestorovićevu odgovornost, dr Elizabet Paunović, penzionisana direktorka Evropskog centra za životnu sredinu i zdravlje SZO, kaže da je ovaj gest imao velikog odjeka.

Upitana kakvu dalju reakciju očekuje što od LKS-a, što drugih lekara, ona kaže da od LKS ne očekuje ništa a od kolega da budu podstaknuti da podignu standarde.

– Nadam se da će razmisliti šta je njihov motiv a šta obaveza kao lekara jer mi se čini da smo na to zaboravili. Etička obaveza jeste da se na prvo mesto stavi interes pacijenata i naučni pogled na svet – zaključuje dr Paunović.

O nagradi

Direktor LKS-a dr Milan Dinić kazao je juče i da je priznanje za doprinos borbi protiv kovida 19 dobilo više od 300 lekara koje su predložile njihove kolege, kao i da će njihova imena biti objavljena na sajtu. „Imena zaslužnih kolega, predložile su upravo njihove kolege iz svih delova naše zemlje. Oni koji rade u Beogradu, predložili su lekare iz glavnog grada, a oni koji žive u drugim opštinama, birali su najzaslužnije iz svoje okoline”, kazao je dr Dinić.

Otkud antivakseri među lekarima?

Dr Elizabet Paunović kaže i da dr Nestorović nije usamljen primer neetičkog ponašanja lekara te da sličnih primera ima dosta i u Srbiji i u svetu. Upitana šta je tome uzrok, ona kaže – pogrešno shvatanje slobode izražavanja. “Po meni je najbolji odgovor dao pisac Isak Asimov, koji je kazao da antiintelektualizam počinje onda kada se prezentuje lažna slika toga šta je demokratija, odnosno kada se pretpostavi da je moja nesitina podjednako vredna kao tvoja istina jer se radi o demokratskom parvu. Nama su se tokom pandemije desile nezamislive stvari a u kriznim vremena i društvima koje nemaju izgrađene demokratske principe, kao što je naše, urušavanje jedne profesije teklo je samo brže i lakše”, ističe dr Paunović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari