Dinić (Lekarska komora Srbije): Poštujemo stavove svih kolega 1Foto: Pixabay/Darko Stojanovic

Nakon odluke prof. dr Aleksandra Neškovića, koji je odbio da primi priznanje Lekarske komore Srbije za doprinos u borbi protiv pandemije, danas se oglasio i predsednik LKS dr Milan Dinić, rekavši između ostalog da mu je žao što je nagrada sada dobila drugačiji kontekst od onoga što je bio cilj.

Podsetimo, prof. dr Aleksandar Nešković odbio je nagradu LKS a kao jedan od osnovnih razloga naveo je to što se LKS nije na pravi način ogradila i osudila nenaučne stavove svojih članova, pre svih dr Branimira Nestorovića, doprinoseći tako stvaranju atmosfere nepoverenja i otvarajući “prostor za nesmetano divljanje antivaksera i nestručnih kolega u medijima”.

-Nastala atmosfera nepoverenja i opšte konfuzije je, po mom mišljenju, značajno doprinela povećanju oboljevanja i umiranja od kovida 19 – napisao je prof. Nešković, koji je i član Saveta udruženja lekara Ujedinjeni protiv kovid.

U izajvi dostavljenoj Danasu nakon upućenih pitanja ovim povodom, direktor LKS dr Milan Dinić kaže da je svaka kritika dobrodošla, ali i da su stavovi Komore (na primer o delovanju dr Nestorovića, prim. aut) rezultat odluke koju donose organi.

– Imena više od 300 lekara u Srbiji, koji će dobiti nagradu za istaknuto angažovanje u borbi protiv kovida-19, biće objavljena na sajtu Lekarske komore Srbije. Imena zaslužnih kolega, predložile su upravo njihove kolege iz svih delova naše zemlje. Oni koji rade u Beogradu, predložili su lekare iz glavnog grada, a oni koji žive u drugim opštinama, birali su najzaslužnije iz svoje okoline. Izuzetno poštujemo profesora Neškovića, a njegove kritike na naš rad su dobrodošle. Ipak, važno je shvatiti da Komora ima različita tela koja donose odluke u ime svih lekara Srbije i predstavljaju konsenzus mišljenja a ne lični stav. Sa pažnjom se razmatraju sva različita mišljenja i Komora jeste mesto za njihovu razmenu.  Žao mi je što je ova nagrada sada dospela u neki drugačiji kontekst, jer je cilj bio da pohvalimo i zahvalimo se kolegama koji su spašavali živote. Želimo da povratimo ugled našoj profesiji i upravo zalaganje i posvećen rad kolega je put ka tome – napisao je dr Dinić.

Prof Nešković je sa grupom kolega još prošle godine zatražio od Etičkog odbora LKS da se odredi prema stavovima Branimira Nestorovića, a odgovor na ovu incijativu je stigao posle više od godinu dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari