Slučaj Nestorović godinu dana na čekanju 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Etički odbor Lekarske komore Srbije (LKS) od aprila prošle godine nije se sastao kako bi razmotrio dopis koji je poslala grupa profesora Medicinskog fakulteta u Beogradu, a koji se tiče javnih nastupa pulmologa i nekadašnjeg člana Kriznog štaba za suzbijanje epidemije korona virusa Branimira Nestorovića.

Kako je u kratkoj izjavi za Danas istakao predsednik Etičkog odbora LKS-a Goran Bogdanović, odbor je od aprila prošle godine imao samo jedan sastanak, na kojem nije bilo kvoruma, nakon čega se nisu ponovo sastajali. On je precizirao da će se rad odbora nastaviti „kada se popravi epidemiološka situacija“.

Predstavku Lekarskoj komori, u kojoj se ističe da se javnim nastupima Branimira Nestorovića narušava ugled i nanosi šteta lekarskoj profesiji, kao i zdravstvu u celini, 10. aprila prošle godine poslala je grupa profesora Medicinskog fakulteta. Podnosioci su u dopisu predložili Komori da javno izrazi zabrinutost zbog medijskih istupa profesora Nestorovića i ukaže na to da član LKS-a koji povredi etički kodeks podleže utvrđivanju disciplinske odgovornosti, a sve u cilju daljeg sprečavanja štetnih posledica sličnih medijskih nastupa. Dopis Lekarskoj komori Srbije zajednički su poslali profesori Medicinskog fakulteta u Beogradu – Đorđe Alempijević, Aleksandar N. Nešković, Slobodan Savić i Srđan Milovanović, kao i penzionisana direktorka Evropskog centra za životnu sredinu i zdravlje Svetske zdravstvene organizacije Elizabet Paunović.

Aleksandar Nešković, profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu ističe da je činjenica da Komora godinu dana nije postupala po njihovom dopisu sramotna i ponižavajuća.

– Rukovodstvo LKS svesno i namerno izbegava da zaume stav povodom obmana i eksplicitnih neistina kojima su profesor Nestorović, kao i mnogi drugi, podstaknuti i ohrabreni odsustvom reakcije te iste LKS, Medicinskog fakulteta i lekara Kriznog štaba, sluđivali stanovništvo prethodnih godinu dana. Rezultat je totalna konfuzija u javnosti, raspomamljeni antivakserizam, masovno ignorisanje epidemioloških mera, divljanje epidemije i stradanje stotina obolelih i medicinskih radnika. Lekarska komora je mogla i morala, u najkraćem mogućem roku, da stane na put neprofesionalnom i društveno opasnom ponašanju takvih razmera, navodi Nešković.

Umesto postupanja po dopisu, Lekarska komora je 21. aprila prošle godine izdala saopštenje u kojem je, bez imenovanja lekara na koje se ono odnosi, osudila „svako istupanje u javnosti koje može da dovede građane u zabludu i ugrozi njihovo zdravlje“.

„U tom smislu apelujemo i na kolege, da u javnim nastupima prilagode svoje izjave na takav način da, poštujući struku, budu razumljivi građanima i nikako ne unose dodatni nemir ili sumnju u opravdanost medicinskog postupanja komentarišući rezultate istraživanja koja još uvek nisu prihvaćena od strane struke“, pisalo je u saopštenju Komore.

Nakon ovog saopštenja, delovalo je da će sednica Etičkog odbora ipak biti zakazana. Kako je 24. maja za Danas rekao predsednik odbora Goran Bogdanović za narednu sednicu je bio planiran sastanak, na kojem će biti zakazana sednica. Međutim, početkom juna informisani smo da je zakazivanje sednice odloženo do daljeg. Bogdanović je tom prilikom istakao u izjavi za naš list da se sednica odlaže zbog nemogućnosti da joj prisustvuju članovi odbora iz regionalne komore sa Kosova i Metohije, tvrdeći da će ona biti zakazana nakon održavanja parlamentarnih izbora u Srbiji. Nekoliko sati kasnije, ovu njegovu izjavu demantovala je Komora u zvaničnom odgovoru na naša pitanja ističući da „Lekarska komora Srbije ne usmerava niti planira svoj rad u skladu sa bilo kojim političkim dešavanjima u zemlji“ i da je razlog za odlaganje sednice vanredno stanje i angažovanje članova Komore u borbi protiv epidemije.

Nestorović nije zabrinut

Profesor Branimir Nestorović je krajem maja prošle godine u izjavi za televiziju Pink istakao da nije zabrinut zbog dopisa Etičkom odboru Lekarske komore povodom izjava koje je davao kao član Kriznog štaba, dodajući da je ponosan na to što je radio tri meseca. „Da je potpisalo 150 ili 50 ljudi, to bi me nateralo da razmišljam, ovako ne“, rekao je Nestorović. On je, podsetimo, kao jedan od „zaslužnih pojedinaca i institucija koji su se istakli tokom borbe na suzbijanju zarazne bolesti kovid 19“ od predsednika Srbije Aleksandra Vučića dobio orden Karađorđeve zvezde drugog stepena. Branimir Nestorović u toku jučerašnjeg dana nije bio dostupan za komentar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari