Podnete disciplinske prijave protiv tužiteljki Bojane Savović i Jasmine Paunović zbog sastanka s američkim ambasadorom 1Jasmina Paunović, Kristofer Hil i Bojana Savović Foto: Twitter/Američka ambasada/@USEmbassySerbia

Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost podneo je disciplinskom tužiocu Državnog veća tužilaca (DVT) disciplinsku prijavu protiv tužiteljki Bojane Savović i Jasmine Paunović, zbog toga što je ambasada SAD u Beogradu pre dva dana na svom službenom nalogu na Tviteru objavila informaciju o sastanku ambasadora Кristofera Hila sa tužiteljkama.

Savet za monitornig navodi da je “je u pomenutoj objavi nedvosmisleno i jasno saopšteno da su imenovane kao tužioci partneri navedene ambasade”.

Imajući u vidu napred navedeno, od Državnog veća tužilaca zatraženo je da se u postupku dobiju odgovori na sledeća pitanja:

– Da li su imenovane tužiteljke Bojana Savović i Jasmina Paunović imale dozvolu rukovodioca organa u kojem su zaposlene, odnosno angažovane, da u svojstvu nosilaca javnotužilačke funkcije održe sastanak sa ambasadorom strane države, kako je to navedeno u objavi?

– Кako se može znati da imenovane tokom sastanka nisu saopštile informacije o istragama ili informacije kojima raspolažu, a tiču se rada javnog tužilaštva?

– U kom svojstvu, po čijem odobrenju i na koji način su navedene tužiteljke partneri strane države, imajući u vidu da su nosioci javne funkcije u Republici Srbiji?

Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost je, inače, gongo (prorežimska) organizacija sa sedištem u Trsteniku. Njen zastupnik je Mario Spasić, redovni gost i analitičar TV Pink. Nepoznato je da li pomenuta organizacija ima još nekog člana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari